Her er pensionsfinten mange virksomhedsejere overser

Her er pensionsfinten mange virksomhedsejere overser

Tidligere kunne virksomhedsejere indbetale 30 procent af årets overskud til ratepension. Det kan de ikke længere. Men der findes en finte, som både virksomhedsejere og deres økonomiske rådgivere ofte overser. 


”Da jeg lige var blevet selvstændig, var pension ikke det første, jeg tænkte på, men i dag er jeg glad for, at jeg gennem årene er blevet rådgivet til at bruge de muligheder, som selvstændige har for at spare op til den tredje alder”, siger Jacob Meulengracht, der er indehaver af Fyrkat Blomster i Hobro og engrosfirmaet 2HAVE, der fra sit hovedkontor i Støvring sælger tilbehør til blomsterforretninger.

 

December 2016

 

Indtil 2014 kunne virksomhedsejere betale op til 30 procent af årets overskud ind på ratepension, som kunne sikre dem i de første år af pensionisttilværelsen.

”For virksomhedsejere kan overskuddet svinge fra år til år, og det har derfor været en fordel, at man nogle år kunne indbetale et stort beløb til pension, og så skrue ned de år, hvor forretningen gik mindre godt,” siger Sten Gasberg, pensions- og formuechef i Jutlander Bank.

Som virksomhedsejer har man også mulighed for at indbetale mere end 30 procent af årets overskud til pension, men så kræver Skat, at man binder sig til at indbetale det samme beløb i 10 år.

”Hvis tiderne ændrer sig, og man ikke har mulighed for at indbetale lige så meget, venter der et skattesmæk. Hvis man derimod holder sig til 30 procents-ordningen, er man sikret, at indbetaling ikke bliver underkendt af Skat,” forklarer pensionschefen.

Fordelen ved ratepension er, at det opsparede beløb udbetales i løbet af de første 10-20 år efter, man har trukket sig tilbage. Man vælger selv, hvor mange år, pensionen skal række og får derfor et højere beløb udbetalt hver måned, end hvis pensionen skal vare livet ud. Fra 2015 blev lovgivningen dog ændret, så selvstændige – ligesom lønmodtagere – højst kan indbetale et fast beløb til ratepension om året. I 2016 er beløbet 52.400 kr.

”Man kan stadig få fradrag for op til 30 procent af sit overskud, men beløbet ud over de 52.400 kr. skal nu indbetales til en livsvarig pensionsordning,” siger Sten Gasberg.


Som virksomhedsejer går balanceøvelsen ud på, at man både skal bevare likviditet i firmaet og huske at sikre sig på den lange bane, lyder det fra Sten Gasberg, pensionschef i Jutlander Bank.

 

40-årige lever, til de er 86 år

Udfordringen er, at vi danskere bliver ældre og ældre. Ved indgangen til 2016 var der flere end 1000 danskere på over 100 år. Dermed er antallet af +100-årige firdoblet de seneste 30 år. Og endnu flere bliver ældre i fremtiden. Sidste år fremlagde Jyllands-Posten en opgørelse på baggrund af tal fra Finanstilsynet. Den viste, at mænd, der er 40 år i dag, kan forvente at leve, til de er 86 år og 2 måneder, mens 40-årige kvinder har en forventet levetid på 88 år og 5 måneder. Endnu længere lever de, der er 30 år i dag – mændene kan forvente at blive 86 år og 11 måneder, mens kvinderne kan se frem til en levetid på 89 år og 3 måneder.

”De nye regler er med til at sikre, at man får opbygget en solid økonomi gennem hele livet. Mange er stadig friske og ønsker at have råd til rejser og oplevelser, når de er 75 år, og så er det ærgerligt at være løbet tør for penge,” siger Lars Neumann, direktør for Factor Assurance Service A/S.

En ratepension kan højst udbetales, indtil man er 85 år, og mange vælger at få den udbetalt hurtigere end det. Hvis man ikke også er sikret af en livsvarig pension, har man herefter kun folkepensionen at leve af.


Lars Neumann, direktør for Factor Assurance Service A/S, ser flere fordele ved overløbsordningen, hvor man først indbetaler mest muligt til ratepension og resten til livrente.

 

Livsvarig pension er ingen lodseddel

Hos Jutlander Bank har man oplevet, at virksomhederne er blevet advaret imod at indbetale til livsvarig pension og i stedet anbefalet at lade pengene stå i virksomheden.

”Selvfølgelig skal man bevare likviditet i firmaet, men som virksomhedsejer må man også huske at sikre sig på den lange bane,” lyder rådet fra pensionschef Sten Gasberg, som uddyber:

”En del økonomiske rådgivere har haft en opfattelse af, at livsvarig pension var en ”lodseddel”. Forstået sådan, at hvis man døde tidligt i sin pensionisttilværelse, var pengene tabt. Men sådan er det ikke længere. Hvis man dør, mens man stadig arbejder og sparer op, kan det opsparede beløb udbetales til de efterladte – fratrukket 40 procents skat. Er man gået på pension, kan man bestemme, om man kun vil have udbetalingen til sig selv, så længe man lever, eller om man vil tilkøbe en udbetalingsgaranti, så det resterende beløb udbetales til ens ægtefælle og børn, når man dør.”

 

Tænk på pension inden nytår

For at sikre, at man både kan forsøde de første år af pensionistlivet med en ratepension og få pension hele livet, har Jutlander Bank derfor indført en overløbsordning.

”Det betyder, at vi binder de 52.400 kr. i en ratepension og overfører resten af årets indbetaling til en livsvarig pension. Det er en god kombination, fordi man både kan booste sin økonomi i de første år – hvor mange stadig har et højere forbrug, fordi de rejser og prioriterer oplevelser – og samtidig sove trygt med visheden om, at man har penge til hele sin levetid,” siger Sten Gasberg, der sammen med sine kolleger har gjort et stort benarbejde for at informere virksomhedernes økonomiske rådgivere om den mulighed. Og responsen har været positiv.

”Der er præcis de samme skatte- og fradragsmæssige fordele ved rate- og livsvarig pension, og begge sker også på baggrund af den tidshorisont og risikoprofil, man har,” understreger Sten Gasberg.  

Factor-direktør Lars Neumann er også fortaler for overløbsordningen, hvor man først indbetaler mest muligt til ratepension og resten til livrente.

”Helt frem til man går på pension, har man mulighed for at omfordele pengene og eventuelt lave en del af opsparingen om til livsvarig udbetaling. På den måde kan man sikre, at man har råd til det, man gerne vil, og samtidig har livslang tryghed omkring økonomien,” siger han.

Hvis virksomhedens regnskabsår følger kalenderåret, skal pensionsbeløbet være overført senest den 31. december. Det er altså nu, virksomhedsejere skal tale med deres revisor og pensionsrådgiver om årets pensionsindbetaling.