Det forsømte forår

Finansmarkeder ramt af virus

01-04-2020 15:35:00

Af Henrik Jensen – souschef i Jutlander Banks Finanscenter

Ikke blot i Danmark, men regeringer i mange lande verden har lukket deres samfund delvis ned for at inddæmme smittespredning.

Det har resulteret i en hård opbremsning i økonomien.

Reaktionen på finansmarkederne har været markant negativ.

Derfor er investorerne i øjeblikket udsat for maksimalt stress og usikkerhed.

Nedlukningen har betydet markante fald på aktiemarkederne, hvor verdensindekset (MSCI World AC) i skrivende stund er faldet med omkring 20 procent. Men samtidig – og det er måske mere overraskende – har vi set store rentestigninger på lange stats- og realkreditobligationer. Det gamle mundheld ”Cash is King” er dermed gældende.

De fleste vestlige lande har begrænset bevægelsesfriheden og lukket grænserne. Centralbankerne er tæt på at have udnyttet pengepolitikken maksimalt med renter tæt på eller under nul samt massive støtteopkøb af værdipapirer.

Samtidig indføres der fra politisk hold støtteordninger og hjælpepakker i et omfang og med en hastighed, vi aldrig før har set. Alt sammen for at afbøde de negative konsekvenser af den delvise nedlukning af samfundet.

En økonomisk recession er nu uden tvivl en realitet efter den hårde opbremsning. Spørgsmålet er nu, hvor dyb og hvor lang recessionen bliver. Sigtbarheden er yderst begrænset i situationer som denne, men det er vores grundholdning, at recessionen bliver dyb, men til gengæld kort. Kursfaldene på aktiemarkedet svarer allerede nu, til det man ser under en gennemsnitlig økonomisk recession.

Når vi får inddæmmet virus-udviklingen, og samfundet ”åbner” igen, forventer vi en forholdsvis hurtig tilbagevenden til ”normale” tilstande. Et forsøg på at gætte på tidshorisonten virker omsonst, men det pudsige i den nuværende situation er, at vi måske oplever aktiemarkedet bunde ud og stige igen, før recessionen er en realitet. Det har vi ikke set før.

Som investor er det i situationer som denne særdeles vigtigt, at holde fast i den investeringsstrategi, der oprindeligt blev lagt. Den blev jo blandt andet baseret på den forventede tidshorisont og risikovillighed.

Vi kan sagtens forstå, hvis isklumpen i maven efterhånden er smeltet. MEN vores erfaring siger os, at man meget sjældent bliver belønnet for at forlade finansmarkederne i panik. Skal din risiko justeres, er det nok klogest at gøre det i ”fredstid”.

Tænk langsigtet i en kortsigtet verden.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jeg accepterer, at Jutlander Bank må sende mig nyhedsbreve og andet, vedrørende vores ydelser, pr. mail og behandle mine personoplysninger i overensstemmelse med vores vilkår for behandling af personoplysninger. Samtykket kan altid trækkes tilbage ved at kontakte os.

Læs vores privatlivspolitik her

Jeg har læst og accepterer betingelserne*

Ja - jeg accepterer
Tilmeld mig nyhedsmail