Erfaringer med selvbyggeri

Frisk bemærkning kickstartede Line og Klaus’ nybyggerdrøm

25-01-2021 16:10:00

En gæv kommentar til en herremiddag. Mere skulle der ikke til for at sætte skub i Line og Klaus’ drøm om et nybyggerprojekt. Se, hvordan det gik til – og lær af parrets erfaringer med nybyggeri her i artiklen.

 

”Jamen, du kan da bare købe mit hus.”

Med disse ord forsøgte 48-årige Klaus Harding Møller at opmuntre en bekendt, som under en herrefrokost beklagede sig over et boligkøb, der netop var gået i vasken.

Egentlig var det sagt i spøg. Men kommentaren havde tændt en ild i dem begge.

Og blot et par måneder senere havde Klaus solgt sit hus til sin bekendte – helt uden om en ejendomsmægler. I dag er han i gang med at bygge et nyt hus sammen med sin kone Line.

En erfaren nybygger
Det er ikke første gang, at Klaus har kastet sig over nybyggeri. Det gjorde han også i 2009, hvor han påbegyndte byggeriet af sit nu solgte hus sammen med sin daværende kone.

Men efter at Klaus blev gift med Line, har parret flere gange overvejet at sætte Klaus’ hus til salg for i stedet at skabe et nyt fælles hjem. Derfor var der ikke langt fra tanke til handling, da Klaus spottede en potentiel køber.

”Line har hele tiden syntes, at mit hus var et dejligt hus, men hun har ikke rigtig følt, at det var hendes hus. Det var jo noget, jeg havde startet med en anden, og derudover var det alt, alt for stort. Derfor var det jo meget belejligt, at det nærmest blev solgt med et fingerknips, og at banken samtidig var med på vores idé om at bygge nyt,” fortæller Klaus.

Nedenfor får du Klaus’ bedste råd til nybyggeri.           

Til daglig arbejder Line som pædagog, mens Klaus er grafisk trykker. P.t. bruger parret stort set al deres fritid på at bygge deres kommende hjem. Foto: Privat

Hvordan finder man ud af, hvordan ens hus skal se ud?

”Vi har været ude at kigge på et hav af forskellige typehuse for at suge idéer til os. Derfor vil man nok også kunne genkende nogle af inddelingerne i vores hus, for det er stykket sammen af to typehuse fra to forskellige firmaer. Og så har vi selv flyttet lidt rundt på det, så det er blevet, som vi ville have det. Der findes i hvert fald ikke noget magen til. Det kan jeg garantere.”

Hvorfor har I fravalgt et typehus?

”Fordi vi har vurderet, at det ville blive en dyrere løsning for os. Samtidig ville vi ikke få den samme frihed til at vælge, hvordan vi gerne vil have det. For hver gang du laver en lille ændring, får du en ekstraregning, og pludselig skrider budgettet. Ved at lave det selv synes jeg, vi får mere for pengene. Det tager selvfølgelig også længere tid. Hver gang en håndværker skal bruge én time, skal jeg bruge tre. Men det koster til gengæld ikke noget.”

Hvad har I gjort for at sikre, at udgifterne til projektet ikke løber løbsk?

”Jeg har forsøgt at lægge nogle realistiske budgetter, hvor der er sat rigeligt af, så vi har en buffer, hvis der skulle dukke noget op. For det gør der altid, er min erfaring. Derudover har jeg nogle fantastisk gode sparringspartnere i flere af mine kammerater, der er håndværkere. Jeg spørger dem om alt, hvad jeg kan komme til, og de deler gerne ud af deres erfaringer, fx om hvad de forskellige udgiftsposter ca. kommer til at koste.”

Hvad har været jeres største hurdle hidtil?

”Det sværeste er faktisk at overholde tidsplanen, for den skrider hele tiden. Når jeg vurderer, at noget tager 14 dage, tager det mange gange en måned. Har du tendens til at være tidsoptimist, kan det derfor være en god idé at kaste et kritisk blik på din tidsplan, inden du går i gang.”

Hvad har I gjort for at sikre, at tingene går rigtigt til?

”Vi har betalt én for at tegne huset og for at styre al kontakt med myndighederne. Det er nemlig vigtigt, at tegningerne over huset bliver lavet og beskrevet rigtigt. For kommer man til at skrive noget forkert, så bliver det svært at trække i land igen over for myndighederne. Skrækscenariet er jo, at man bliver nødt til at rive huset ned igen, fordi papirarbejdet ikke er i orden. Derudover bliver der i dag stillet krav til, at der skal en landmåler ind over for at sikre, at byggeriet placeres lovligt og korrekt på din grund. Det er godt nok, at der er nogen, der har taget ansvaret for den del også.”

Siden maj 2020 har Line og Klaus været i gang med deres husbyggeri, som de forventer at kunne flytte ind i til sommer. Foto: Privat

Hvad har I gjort for at undgå at sidde med dobbelt husleje, mens byggeriet står på?

”Det har vi ikke helt kunnet undgå, da vi har været nødt til at bo til leje et andet sted, mens byggeriet står på. Men vores rådgiver i Jutlander Bank har været dygtig til at sammensætte en løsning, der gør, at vi undgår at skulle betale dobbelt husleje i længere tid end nødvendigt. Blandt andet har han regnet på, hvornår det bedst kan betale sig for os at tage det nye lån hjem kontra at køre på byggekredit, som vi gør nu.”

Hvad betyder det for dig, at banken kan se værdien i jeres projekt?

”Det betyder da alt. Og det skyldes nok især min rådgiver Henrik fra Fjerritslev afdeling, hvor jeg har været kunde i mange år. Havde jeg nu haft en helt vilkårlig kunderådgiver, der sad i en filial i Herning, og som ikke kender mig, så havde jeg nok heller ikke fået lov til det. Men Henrik ved, at jeg nok skal komme i mål med mit byggeri. Han har jo set, at det har kunnet lade sig gøre før.”

Hvorfor er det vigtigt for dig at have en fast rådgiver i banken?

”Det gør en kæmpe forskel at have en fantastisk sparringspartner i banken, og det har jeg virkelig i Henrik. Vi kender hinanden og ved, hvad vi står for hver især. Han ved godt, at når jeg springer i havnen, så svømmer jeg ind igen. Jeg lader ikke bare stå til. Selvfølgelig er der nogle krav og nogle regler, som vi hver især skal indordne os under, men der er også gensidig tillid, som gør, at vi skrubber hinanden lidt på ryggen. Han gør noget for mig, og så tjener han også lidt på det. Banken er også en købmand, det skal man huske. Men jeg føler virkelig, han gør det for vores skyld også. At han er vores mand, selvom han lever af det.”

Hvad er dit bedste råd til andre, der går med tanker om at kaste sig over nybyggeri?

”Uden at det skal lyde negativt, skal man overveje nøje, om det er det, man vil. For et nybyggerprojekt kræver, at man lægger sindssygt mange timer i det, især hvis man vil lave så meget som muligt selv. Derudover skal man selvfølgelig også have lidt viden om, hvad man går og laver. Man skal ikke være bange for det, men man skal også vide, hvad man går ind til.”

--

Overvejer du at kaste dig over et nybyggerprojekt, så tag gerne os med på råd - og gerne så tidligt i processen som muligt, så du har overblik over dine økonomiske muligheder. Kontakt din rådgiver, eller bed om at blive kontaktet her.