Ejerledere tænker på generationsskifte alt for sent

Ejerledere tænker på generationsskifte alt for sent

07-06-2017 14:19:00

Mange virksomhedsejere udskyder planerne for generationsskifte alt for længe. Det kan koste dyrt, når pensionen står for døren.

Far og søn, Poul og Tom Mikkelsen, på en dag, hvor BM Byggeindustri var i gang med at afskibe 28 hus-moduler fra Hobro Havn med kurs mod Stockholm.
 

Selvom ejerledere ser frem til at få mere tid til deres familie og fritidsinteresser, er der ofte en mental barriere, som betyder, at mange venter alt for længe med at overveje, hvad der skal ske med virksomheden, når de trækker sig tilbage.

”Der findes en bred vifte af løsninger for et godt generationsskifte, men de fleste kræver et langt forløb. Derfor skal ejerledere ikke vente, til de er over 60 år med at indlede processen,” lyder det fra Lars Nørby Rasmussen, erhvervsdirektør i Jutlander Bank.

Han råder derimod ejerledere til at gøre op med sig selv, hvad man ønsker for virksomheden i fremtiden. Skal navnet og virksomheden fortsætte? Vil man sælge nu og arbejde som direktør nogle år? Eller er hovedprioriteten at få den størst mulige sum ud af virksomheden?

”Den langsigtede planlægning er vigtig, og det er klogt at gøre sig de første tanker allerede 5-10 år før, man forventer at gå fra,” siger erhvervsdirektøren.

Salg kræver planlægning

Første skridt derefter er at vende sine ønsker og drømme med bank, revisor og eventuelt advokat, så de kan hjælpe med at stille tingene rigtigt op.

”Når pensionsalderen nærmer sig, vil de fleste ejerledere gerne sikre det største udbytte og betale mindst mulig skat. Men mange glemmer, at det sagtens kan tage tre til fem år at få forberedt det og at gøre virksomheden klar til overdragelse,” forklarer Lars Nørby Rasmussen og uddyber:

”Det kan være en god idé at kigge på selskabsformen og sætte sig ind i virksomhedsskatteordningen. Og så gælder det om at få tilrettelagt en gældsstruktur, som gør virksomheden omsættelig.”

Mange tror nemlig, at virksomheden er deres pensionsopsparing og kommer så på glatis, hvis det viser sig svært at finde en køber.

”Banken kan hjælpe med at undersøge, om virksomheden kan sælges, og hvornår det bedste tidspunkt for et salg vil være. For nogle kan det være en fordel at sælge bygningerne først og så leje sig ind, indtil resten af virksomheden sælges. På den måde deles salget i to forretninger, som det kan være nemmere at finde købere til,” siger Lars Nørby Rasmussen.

Det tager tid at overføre likviditet til pension. Derfor kan det give millioner ekstra på pensionskontoen, hvis virksomhedsejere begynder at planlægge deres tilbagetrækning i god tid, pointerer Lars Nørby Rasmussen, erhvervsdirektør i Jutlander Bank.

Mange tror nemlig, at virksomheden er deres pensionsopsparing og kommer så på glatis, hvis det viser sig svært at finde en køber.

”Banken kan hjælpe med at undersøge, om virksomheden kan sælges, og hvornår det bedste tidspunkt for et salg vil være. For nogle kan det være en fordel at sælge bygningerne først og så leje sig ind, indtil resten af virksomheden sælges. På den måde deles salget i to forretninger, som det kan være nemmere at finde købere til,” siger Lars Nørby Rasmussen.

40 år i fars navn

En af de virksomhedsejere, der har fået Jutlander Banks hjælp til at planlægge generationsskifte, er 63-årige Poul Mikkelsen. Næste år kan han fejre 40 års jubilæum for sin virksomhed BM Byggeindustri, og derefter overlader han direktørstolen til sin søn, Tom Mikkelsen.

”Der er mange ting at tænke over ved et generationsskifte, og det kræver en del kapital. Så allerede for 4-5 år siden begyndte jeg at tale med vores revisor, advokat og Jutlander Bank om, hvordan det kunne foregå,” fortæller Poul Mikkelsen, som startede sit enkeltmandsfirma i 1978 med at tegne typehuse og siden tagelementer. Navnet BM Byggeindustri tog han fra sin far, Bent Mikkelsen, som havde haft tømrervirksomhed i lokalområdet.

”Jeg tænkte, at et kendt navn kunne give nogle kunder. Men det gav ingenting, så jeg kunne lige så godt have brugt mine egne initialer,” siger Poul Mikkelsen med et smil.

Fra 80 til 250 medarbejdere

Virksomheden fik hurtigt fremgang og kunne som underleverandør til hovedentreprenører ansætte konstruktører og lærlinge. I dag fungerer BM Byggeindustri selv som hoved- og totalentreprenør, og for ca. 10 år siden begyndte virksomheden at producere modulbyggerier og modulopbyggede badekabiner.

”Det har betydet, at vi er vokset fra 80 til 250 medarbejdere på fem år,” fortæller Poul Mikkelsen, der udover fastansatte tømrere, snedkere, tagdækkere og smede holder gang i 50 underentreprenører.

Og opgaverne er ikke kun i lokalområdet, men i hele Danmark, Norge og Sverige.

”BM Byggeindustri er gået fra at være en tømrervirksomhed til en produktionsvirksomhed, og for Tom er det da en klar fordel at have været med i denne proces i stedet for at komme ind fra siden bagefter,” siger Poul Mikkelsen.

Skal bæres af lyst og ikke pligt

Sønnen Tom Mikkelsen blev medejer af virksomheden for tre år siden, da han overtog en tredjedel af aktierne.

”Det har været meget vigtigt for mig, at Tom brænder for det. Ejertitlen skal bæres af lyst og ikke af pligt. For det er en krævende opgave at overtage så stor en virksomhed, og samtidig bliver det aldrig nemmere, fordi vi har så dygtige og erfarne medarbejdere,” konstaterer Poul Mikkelsen, som ikke lægger skjul på, hvor tilfredsstillende det er, at virksomheden bliver i familien.

”Loyaliteten over for medarbejderne har været meget væsentlig, for de har bragt virksomheden derhen, hvor vi er i dag. Hvis jeg skulle sælge til en ekstern, ville jeg ikke vide, om strukturen og kulturen kunne fortsætte, så jeg er da rigtig glad for, at Tom har lyst til at køre BM Byggeindustri videre.”

Rettidig omhu kan give millioner

Poul Mikkelsen anbefaler andre ejerledere, at de går i gang med at planlægge generationsskiftet, så snart de ved, hvornår de vil træde tilbage.

”Hvis det er muligt, er en overdragelse hen over 5-6 år rigtig sund, fordi den kommende ejer får lov til at røre ved mange ting, inden man overtager helt. Jo mindre butikken er, jo nemmere er det selvfølgelig, men jeg vil mene, man skal begynde at tænke over det mindst fem år før, man vil gå fra,” lyder hans råd.

Det stemmer godt overens med anbefalingen fra Jutlander Banks erhvervsdirektør, som minder om den økonomiske tidsfaktor.

”På grund af reglerne kan det tage lang tid at overføre likviditet til pension. Til gengæld betaler det sig med rettidig omhu. Faktisk kan det flytte millioner, hvis man har styr på alle facetter,” siger Lars Nørby Rasmussen.

En forskningsrapport, som CBS udgav i 2016 viste, at i 81,5 procent af alle danske virksomheder er direktøren også kontrollerende ejer, og at mange af disse er over 55 år. Derfor forventes 23.000 virksomheder i Danmark at foretage ejer- eller generationsskifte inden 2025.