Er forældrekøb stadig en god investering?

Er forældrekøb stadig en god investering?

03-02-2020 09:46:00

Forældrekøb er længe blevet set som en god mulighed for at sikre sit barn en bolig og sig selv en god investering. Det kan det også være, men det er vigtigt, at man stiller de rigtige spørgsmål, før man kaster sig ud i et forældrekøb.

 

 

I mange år er forældrekøb blevet betragtet som en win-win sitation, hvor forældre får mulighed for at gøre en god og sikker ejendomsinvestering, der samtidig giver deres udflytningsklare barn mulighed for at få en bolig – og ovenikøbet en attraktiv husleje. Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det kan det også være, hvis man ikke sørger for at gøre sit forarbejde ordentligt, lyder det fra Jutlander Banks boligchef Henrik Sørensen, som her giver svar på de spørgsmål, du bør stille, hvis du overvejer et forældrekøb.

Hvilke fordele er der ved forældrekøb?

”De oplagte fordele er, at barnet får et sted at bo til en attraktiv husleje – og som lejer kan barnet søge boligsikring. Desuden kan investeringen i en lejlighed give overskud, når den bliver solgt, hvis boligpriserne i mellemtiden er steget. Man skal dog huske, at der er omkostninger ved både salg og køb, så for at få overskud, skal ejendommens salgspris stige mere end disse omkostninger. Det er især værd at overveje, hvis det er et kortere studie, ens barn er begyndt på. Endelig skal man huske, at værdistigningen ved et salg er skattepligtig.

Hvordan påvirker et forældrekøb ens egen økonomi?

”Det er vigtigt, at man gør sig klart, om forældrekøbet sker for at hjælpe sit barn, eller om man ser det som en investering. Der er ingen garanti for, at forældrekøb er en guldrandet forretning, så ønsket om at hjælpe bør være førsteprioritet.

Historisk set har ejendomspriserne altid svinget, og man skal derfor være opmærksom på, at man kan komme til at købe på toppen. Priserne er især høje i de populære studiebyer som København, Aarhus og Aalborg. Derfor er det også væsentligt, at man forholder sig til, hvor robust ens økonomi er. Når man ejer to boliger, er man dobbelt så eksponeret, hvis der er udsving på ejendomsmarkedet.”

Hvad kan banken hjælpe med i forbindelse med forældrekøb?

”Banken kan hjælpe med at skabe en overordnet afklaring af, om forældrekøb overhovedet er interessant, og vi kan hjælpe med at lave det regnestykke, der viser, hvilken boligpris, der kan give et fornuftigt budget for både forældre og barn. Det handler især om at forventningsafstemme og sørge for, at begge parter har et realistisk syn på boligøkonomien.

Derudover bør man aktivt forholde sig til, hvor boligen skal ligge, og hvordan den skal finansieres. Det kan man komme omkring ved at gennemgå disse spørgsmål:

  • Hvor i landet vil barnet bo?
  • Hvilken størrelse skal boligen være?
  • Hvilken husleje skal barnet betale?
  • Hvor lang tid forventer barnet at bo i boligen?
  • Er forældrenes økonomi rustet til at løbe den risiko, der er ved ejendomsinvestering?
  • Er barnet villig til at dele lejligheden?
  • Har forældrene mulighed for at give barn nr. to og tre samme opbakning?
  • Vil forældrene benytte friværdien i deres egen bolig til finansieringen, eller skal boligen finansieres med et nyt lån eller på en anden måde?

Tag gerne banken med i snakken. På baggrund af vores viden og erfaring kan vi hjælpe med at sikre, at man ikke løber ind i en risiko med bind for øjnene, men træffer sin beslutning på et oplyst grundlag.”

Hvordan fastsætter man huslejen ved forældrekøb?

”Man kan ikke lade sit barn bo gratis eller næsten gratis, for lejen skal svare til markedslejen. Det betyder, at den hverken må være for lav eller for høj. Mange forældre vælger selv at betale afdragene på boligen – som en opsparing – og så lade barnet betale omkostningerne uden afdrag i husleje. Men her skal man som forældre sikre sig, at ens egen økonomi kan holde til det.

Selvom du lejer ud til dit barn, er lejemålet omfattet af lejeloven. Derfor er det en god idé at indgå en formel lejekontrakt. Det er også et krav, at der er en kontrakt, hvis barnet vil søge boligsikring.”

Hvad hvis ejendomspriserne er lave, når barnet afslutter sit studie?

”Det er netop en af de risici, der kan blive sat ord på under et møde med banken. For der kan jo ske det, at kvadratmeterprisen i det konkrete område falder, eller at markedet generelt er faldende i løbet af studietiden. I så fald er det godt at have overvejet forældrenes tidsperspektiv. Vil de fx have økonomisk mulighed for at beholde boligen og leje den ud til tredjepart, når deres eget barn flytter ud?

Ved at investere en time i et indledende møde med sin bank, bliver man godt klædt på i forhold til forældrekøb.”