Har din virksomhed den optimale balancestruktur?

Har din virksomhed den optimale balancestruktur?

28-09-2017 09:46:00

Forkert finansiering kan koste dyrt, mens den rette løsning kan hjælpe virksomheden til vækst og overskud. Flere faktorer afgør, hvornår lån, leasing og kassekredit er den bedste finansiering for din virksomhed.

 

Kassekreditten hos Jutlander Bank har sikret Decoflame i Nørresundby det råderum, der er nødvendigt for at vækste og ekspandere til flere markeder. En udviklingen, der naturligt nok glæder Decoflames CEO Kjell Thomsen.

 

Nye maskiner i produktionen eller en ordre, der kræver storindkøb hos underleverandørerne. Virksomheder har brug for kapital til den daglige drift og udvikling. Men det er vigtigt at være opmærksom på, om man finansierer sine aktiver optimalt.

”Den ideelle finansieringsstruktur er forskellig fra virksomhed til virksomhed og afhænger blandt andet af branche, omsætning og forretningsmodel. Uanset hvad er det vigtigt, at der er en fornuftig balance mellem kassekredit og anlægslån,” siger Mads Lundby, afdelingsdirektør i Jutlander Banks Erhvervscenter Aalborg. Han opfordrer til, at man overvejer aktivernes levetid, teknologiske forældelse og omsættelighed.

”Den ultimative huskeregel er, at ’cash is king’. En negativ driftsøkonomi slår ikke virksomheder ihjel på den korte bane, hvorimod langt hovedparten af alle konkurser skyldes, at virksomheden ikke kan betale sine udgifter,” pointerer Mads Lundby.

Den optimale finansielle struktur er forskellig fra virksomhed til virksomhed, og derfor er det en god idé at rådføre sig med sin erhvervsrådgiver, påpeger Mads Lundby, der er afdelingsdirektør i Jutlander Banks Erhvervscenter Aalborg.

Når lån er det rigtige

Typisk er renten på en kassekredit højere end renten på et anlægslån, så hvis virksomheden er anlægstung kan et lån være den bedste løsning.

”Finansieringsomkostninger ved lån er forholdsvis beskedne i forhold til tidligere på grund af det lave renteniveau, og det kan være en fordel at låne, hvis pengene kan bruges til at producere et aktiv, der giver et afkast, som er højere end renten på lånet,” forklarer Mads Lundby.

Han minder samtidig om, at når man optager et lån, gælder det om at være opmærksom på, hvor hurtigt det aktiv, man investerer i, bliver slidt, forfalder eller forældes, så man kan tilpasse sine lån og sørge for, at de bliver afviklet, mens aktivet er noget værd.

Fordele ved leasing

En anden løsning er at lease køretøjer, produktionsmaskiner, kontorudstyr og andre aktiver. Dermed skifter man den ofte høje købsomkostning ud med mindre månedlige leasingafgifter. Leasing har samtidig den fordel, at virksomheden får fuldt skattefradrag for den årlige leasingydelse, mens momsen fordeles ud over leasingperioden. 

”De fleste virksomheder har dog også brug for en kassekredit for at sikre, at den til enhver tid kan betale sine regninger og samtidig har råd til 
udvikling og vækst,” påpeger Mads Lundby.

Høj vækst med kassekredit

En af de virksomheder, der har formået at udnytte sin kassekredit optimalt, er Decoflame i Nørresundby, som producerer eksklusive bioethanol-pejse.  

”Hos Jutlander Bank har vi en forholdsvis høj kassekredit, som giver os frihed til at træffe de nødvendige beslutninger og investeringer, og det har helt sikkert hjulpet os med at vækste,” fortæller CEO Kjell Thomsen, der forventer en vækst i omsætningen på over 40 procent fra 2016 til 2017.

”Vi arbejder ofte med langsigtede ordrer til flere millioner, for eksempel til projektsalg af luksuslejligheder i udlandet med levering om flere måneder. Det har stor betydning, at vi har den nødvendige kassekredit til at byde ind på disse projekter og til at sikre os de bedste priser hos vores egne leverandører,” siger Kjell Thomsen.

Det rette tidspunkt at forhandle kredit

Decoflame har gjort sit indtog på det udenlandske marked, hvor de specialdesignede og danskproducerede biopejse bliver solgt i 15 lande og er at finde i eksklusive privatboliger, restauranter og hoteller rundt omkring i Europa og Rusland.

”Vores nyeste produkt er blevet patenteret i 10 lande, og det har været en dyr proces, men også en investering, som vi forventer os meget af,” lyder det fra direktøren, som også har benyttet kassekreditten i forbindelse med, at Decoflame har indgået samarbejde med flere danske husbyggefirmaer. ”Det er enormt dyrt i starten, fordi vi skal opstille vores produkter i showrooms og prøvehuse. Til gengæld er det den helt rigtige måde at fremvise Decoflame på, fordi husbyggerne kan se og opleve den positive forskel, en biopejs gør i hjemmet,” siger Kjell Thomsen.

En kassekredit kan altså være det springbræt, der bringer virksomheden til næste udviklingstrin. I forhold til det rette tidspunkt at forhandle de bedste vilkår for sin kredit, lyder rådet fra Mads Lundby:

”Sørg for at forhandle dig til en passende kredit, mens det går godt i virksomheden – det gælder både hos banken og hos dine leverandører.”

 

FIRE TOMMELFINGERREGLER TIL DEN OPTIMALE BALANCE:

  • Afstem afvikling af lån med aktivets fysiske og teknologiske levetid.
     

  • Sørg for at finansiere ejendomme via lange realkreditlån. I modsætning til banklån er realkreditlån uopsigelige (på nær ved misligholdelse), og dermed risikerer du ikke at blive tvunget til at sælge på et tidspunkt, hvor ejendomsmarkedet er dårligt.
     

  • Varelager og debitorer finansieres kortsigtet via kassekredit.
     

  • Undgå at få overskud på kassekreditten, for det indbringer en rente på 0 procent – i nogle banker betales der endda negativ rente. Brug i stedet overskudslikviditet til at udbetale anden gæld med høje renter (i bank eller leasingselskab).

Kilde: Jutlander Bank