Her er pensionsfinten mange virksomhedsejere overser

Her er pensionsfinten mange virksomhedsejere overser

19-12-2016 14:10:00

Tidligere kunne virksomhedsejere indbetale 30 procent af årets overskud til ratepension. Det kan de ikke længere. Men der findes en finte, som både virksomhedsejere og deres økonomiske rådgivere ofte overser. 


"Da jeg lige var blevet selvstændig, var pension ikke det første, jeg tænkte på, men i dag er jeg glad for, at jeg gennem årene er blevet rådgivet til at bruge de muligheder, som selvstændige har for at spare op til den tredje alder”, siger Jacob Meulengracht, der er indehaver af Fyrkat Blomster i Hobro og engrosfirmaet 2HAVE, der fra sit hovedkontor i Støvring sælger tilbehør til blomsterforretninger.

 

December 2016

Indtil 2014 kunne virksomhedsejere betale op til 30 procent af årets overskud ind på ratepension, som kunne sikre dem i de første år af pensionisttilværelsen.

”For virksomhedsejere kan overskuddet svinge fra år til år, og det har derfor været en fordel, at man nogle år kunne indbetale et stort beløb til pension, og så skrue ned de år, hvor forretningen gik mindre godt,” siger Sten Gasberg, pensions- og formuechef i Jutlander Bank.

Som virksomhedsejer har man også mulighed for at indbetale mere end 30 procent af årets overskud til pension, men så kræver Skat, at man binder sig til at indbetale det samme beløb i 10 år.

”Hvis tiderne ændrer sig, og man ikke har mulighed for at indbetale lige så meget, venter der et skattesmæk. Hvis man derimod holder sig til 30 procents-ordningen, er man sikret, at indbetaling ikke bliver underkendt af Skat,” forklarer pensionschefen.

Fordelen ved ratepension er, at det opsparede beløb udbetales i løbet af de første 10-20 år efter, man har trukket sig tilbage. Man vælger selv, hvor mange år, pensionen skal række og får derfor et højere beløb udbetalt hver måned, end hvis pensionen skal vare livet ud. Fra 2015 blev lovgivningen dog ændret, så selvstændige – ligesom lønmodtagere – højst kan indbetale et fast beløb til ratepension om året. I 2016 er beløbet 52.400 kr.

”Man kan stadig få fradrag for op til 30 procent af sit overskud, men beløbet ud over de 52.400 kr. skal nu indbetales til en livsvarig pensionsordning,” siger Sten Gasberg.


Som virksomhedsejer går balanceøvelsen ud på, at man både skal bevare likviditet i firmaet og huske at sikre sig på den lange bane, lyder det fra Sten Gasberg, pensionschef i Jutlander Bank.