Leasing vækster med over 20 procent om året

Leasing vækster med over 20 procent om året

22-12-2016 09:46:00

Danskerne indgår leasingkontrakter for 40 mia. kr. om året, og det beløb vokser markant år for år. Der er da også flere klare fordele ved at lease biler og udstyr. 

Lars Sørensen (t.h.), medejer af kølefirmaet Angelo i Stavtrup, har valgt at lease sin VW Transporter T6 gennem Jutlander Leasing, her repræsenteret ved Henrik Kjellerup, som er souschef i Jutlander Banks Erhvervscenter Aarhus. Angelo leverer og servicerer professionelle køleanlæg over hele landet, og virksomheden råder over en flåde på fem biler.

 

December 2016

Selvom leasing har været en kendt finansieringsform i mange år, har mange virksomheder tidligere været tilbageholdende med at benytte denne løsning. Sådan er det bestemt ikke længere.

”Vi oplever en kraftig vækst i leasing. Målt på summen af indgåede kontrakter er vækstraten 20-25 procent årligt, og i alt leaser danskerne for 40 mia. kr. om året,” siger Christian Brandt, direktør i brancheorganisationen Finans & Leasing.

En del af forklaringen på den høje vækstrate er ifølge ham, at virksomheder i dag er ligeglade med det juridiske ejerskab over et aktiv. Det er brugsretten, der er afgørende.

”Og så er leasing et simpelt og godt produkt, som frigiver likviditet og gør det muligt for virksomheder at fokusere på det, de er dygtige til,” uddyber Christian Brandt.

 

Leasing får erhvervslivet til at køre

To tredjedele af det, der leases, har hjul på, viser tal fra Finans & Leasing. Både biler, landbrugs- og entreprenørmaskiner er populære leasingaktiver, men industrirobotter, tandlægeudstyr, kontorudstyr og it leases også i stor stil.

”Alt, hvad man kan identificere med et serie- eller stelnummer, kan faktisk leases,” siger Lars Nørby Rasmussen, erhvervsdirektør i Jutlander Bank, der sidste år etablerede Jutlander Leasing.

I det hele taget har de fleste pengeinstitutter stiftet leasingselskaber, og den udvikling hilser brancheorganisationen Finans & Leasing velkommen.

”Det skaber en solid konkurrence, at både danske pengeinstitutter og udenlandske leasingselskaber byder ind på markedet, og det er til fordel for kunderne,” konstaterer Christian Brandt. 

Christian Brandt, direktør for brancheorganisationen Finans & Leasing oplever en markant stigende interesse for leasing, og danske virksomheder indgår kontrakter for 40 mia. kr. om året.

 

Slip for pant

I forhold til kontantkøb, finansiering med virksomhedens egne midler eller med kassekredit er der en række klare fordele ved leasing.

”Når man køber en bil eller produktionsmaskine, betales hele beløbet på én gang. Når virksomheden leaser, afvikles leasingbetalingen løbende – man betaler i rater, mens man bruger sin nyerhvervelse, og dermed er finansieringen jævnt fordelt over hele brugsperioden,” forklarer Lars Nørby Rasmussen.

Hvis virksomheden låner penge til at købe, skal der ofte stilles sikkerhed, som kræver, at der bliver tinglyst pant. Ved leasing er pant ikke nødvendig.

”Et pant skal tinglyses og stemples, hvilket koster 1,5 procent af det pantsikrede beløb plus 1660 kr. i afgift. En leasingkontrakt koster et mindre dokumentoprettelsesgebyr, men det er typisk noget billigere end etableringsgebyret for en lånefinansiering,” forklarer Lars Nørby Rasmussen.

Kun ved leasing af ejendomme skal der betales tinglysningsafgift.

To tredjedele af det, der leases, har hjul. Men alt, hvad der kan identificeres med et stel- eller serienummer kan leases, forklarer Lars Nørby Rasmussen, erhvervsdirektør i Jutlander Bank, som sidste år etablerede Jutlander Leasing. 

 

Løbende moms og fuld afskrivning

Der er også skattemæssige fordele ved leasing. Hvis virksomheden køber et aktiv, har den momsen som udlæg, indtil beløbet refunderes fra Skat. Desuden opnås skattefordelen ved afskrivning over en længere årrække. Ved leasing giver hele leasingafgiften skattefradrag hvert år, og momsen fordeles ud over leasingperioden. Dermed slipper virksomheden for et par tyngende poster på årsregnskabet.

Samtidig giver leasing en stor fleksibilitet, som er attraktiv i mange brancher, for eksempel byggebranchen, hvor de svingende konjunkturer kan få travlheden til at variere fra år til år. Ved at lease sit udstyr sikrer virksomheden sig også mod teknologisk forældet udstyr og medfølgende dyr vedligeholdelse. Som regel er leasingperioden kortere end den teknologiske levetid, og virksomheden kan så opgradere til den nyeste løsning i en ny leasingaftale.

 ”Vi ser på leasing som på enhver anden bankforretning, og man kan komme ud af ordningen, når man vil. Nogle leasingselskaber diskonterer, så man skal betale et gebyr for den resterende tid af leasingperioden. Derfor er det vigtigt at kigge på oprettelsesvilkårene, inden man indgår en leasingaftale,” siger Lars Nørby Rasmussen, som opfordrer virksomhedsejere til at tage en snak med deres økonomiske rådgivere om mulighederne for leasing.