Sådan sikrer virksomhedsejere deres overskud

Sådan sikrer virksomhedsejere deres overskud

14-12-2016 09:46:00

Den ekstremt lave rente er en udfordring for virksomhedsejere, der må tænke alternativt, når deres overskud skal placeres. Virksomhedsordningen og pensionsopsparing er to muligheder med skattemæssige fordele.


I en tid, hvor renteniveauet er ekstremt lavt, kan det være svært for virksomhedsejere at gennemskue, hvordan de bedst sikrer deres overskud. Her deler to eksperter ud af deres råd og erfaringer.

December 2016

Når nytårschampagnen skal lægges på køl, kan to ud af tre virksomhedsejere vælge en ekstra god flaske. Da NN Markedsdata i foråret gennemgik regnskabstal fra 200.000 danske virksomheder, viste analysen nemlig, at 68 procent af virksomhederne kom ud af 2015 med et positivt resultat før skat. Det er den højeste andel af virksomheder med overskud de seneste fem år.

Men i en tid, hvor renteniveauet er så lavt, at afkastet på en bankkonto er tæt på nul, og hvor nogle pengeinstitutter endda kræver betaling for at have pengene stående, kan det være svært for virksomhedsejere at gennemskue, hvordan de bedst sikrer deres overskud.

”Hvad, man bør gøre, afhænger blandt andet af, hvilken fase virksomheden er i. Som nystartet kan det være fornuftigt at lade overskuddet blive i virksomheden som økonomisk fremtidssikring. Er virksomheden etableret, kan det være klogere at trække pengene ud på en pensionsopsparing til sin egen fremtidssikring,” siger Jacob Engelsted Christensen, Skatte- og Formuerådgiver i Jutlander Bank.

”Ofte er den bedste løsning ’både og’. At man både lader en del af overskuddet blive i virksomheden og trækker en del ud til pension. Pensionsopsparing har en skattemæssig fordel og giver samtidig sikkerhed for, at der er noget at leve af, når man trækker sig tilbage. Hvis man lader pengene stå i virksomheden, er det jo ikke sikkert, de er der til den tid,” påpeger han.

Jacob Engelsted Christensen, Skatte- og Formuerådgiver i Jutlander Bank, anbefaler, at man både lader en del af overskuddet blive i virksomheden og bruger en del til pensionsopsparing. 

 

Få råd til vækst

Mange selvstændige vælger at spare op i virksomheden ved at hæve mindre, end de tjener. Dermed kan overskuddet bruges i den daglige drift eller til nye investeringer. Det giver samtidig en skattemæssig fordel.

”Virksomhedsskatteordningen giver den bonus, at man kun skal betale 22 procent i skat af det overskud, der bliver stående i virksomheden. Resten af skatten betales først, når man vil have pengene ud af virksomheden, og til den skatteprocent, der er på det pågældende tidspunkt,” forklarer statsautoriseret revisor Søren Revsbæk, ejer af Revsbæk Revision og forfatter til ”Bogen om skat – med virksomhedsordningen”.

”Det, der slår vækstvirksomheder ihjel, er ofte mangel på likviditet. Det kan derfor være rigtig fornuftigt at spare op i virksomheden, så man har råd til at vokse, have flere varer på hylderne, investere i ny teknologi eller betale løn til nye medarbejdere i stedet for at afregne fuld skat med det samme,” siger Søren Revsbæk.

Og rigtig mange danske virksomheder vækster i disse år. De fleste danske virksomheder er ejerledede, og en analyse, PWC offentliggjorde i oktober, viser, at 65 procent af ejerledervirksomhederne er vokset mere end 25 procent de seneste tre år, og 16 procent er ligefrem blevet dobbelt så store.

Virksomhedsskatteordningen betyder ikke, at man slipper for at betale skat, men at man har mulighed for selv at bestemme, hvornår skatten bliver betalt, forklarer Søren Revsbæk, statsautoriseret revisor og forfatter til ”Bogen om skat – med virksomhedsordningen”. 

 

Kontrol over skatten

Søren Revsbæk understreger, at virksomhedsskatteordningen ikke betyder, at man slipper for at betale skat, men at man har mulighed for selv at bestemme, hvornår skatten bliver betalt.

”Men man kan selvfølgelig vælge at få en del af overskuddet fra de gode år beskattet i de år, hvor virksomheden går mindre godt, så man undgår at betale topskat af beløbet,” siger Søren Revsbæk, som samtidig opfordrer virksomhedsejerne til at holde et godt overblik over virksomhedens økonomi:

”Hvis man kigger på sin konto og synes, at det ser så godt ud, at man vælger at trække penge ud til privatforbrug, skal man huske, at skatteregningen følger et halvt år senere. I værste fald som restskat med årsopgørelsen.”

Skattesmækket rammer også, hvis man afhænder eller lukker virksomheden og vil have hele overskuddet ud på en gang.

”Nogle vælger at oprette en ny og mere passiv virksomhed. For eksempel ved at købe en lejlighed, som de lejer ud. Det går nemlig også ind under virksomhedsordningen, og så kan man stille og roligt trække overskuddet ud til en favorabel rente,” siger Jacob Engelsted Christensen fra Jutlander Bank.

Som virksomhedsejer har man altså flere muligheder for at sikre, at ens overskud ikke bliver ædt af inflationen eller en negativ rente, og det er altid en god idé at tage en snak med sin økonomiske rådgiver om, hvilken løsning der er mest fordelagtig i lige netop den situation, ens virksomhed står i.