Digitalt kørekort

Nu kan du få kørekort på mobilen

24-11-2020 09:22:00

Fra i dag glemmer du ikke længere dit kørekort. I hvert fald ikke, hvis du som de fleste af os altid har din mobiltelefon inden for rækkevidde.

 

Som et supplement til det fysiske kørekort har Digitaliseringsstyrelsen netop lanceret en kørekort-app til mobilen.

Med appen kan du have dit kørekort med dig alle steder – også selvom du glemmer din pung. Det eneste, du skal gøre, er at hente appen, oprette dit kørekort og sørge for at have strøm nok på din mobil.

Med kørekort-appen kan du nemt

  • Få adgang til dit kørekort, hvis du bliver stoppet af politiet
  • Vise dit id i butikker og virksomheder, der kan tage imod kørekort-appen, hvis du fx skal hente en pakke i en pakkeshop, købe alkohol eller leje bil

Sådan virker appen

For at oprette dig i kørekort-appen skal du bruge dit NemID og dit pas for at hente de nødvendige personoplysninger. Det forudsætter blot, at du har et gyldigt fysisk kørekort.

Når du har oprettet dig, er appen beskyttet af den samme adgangskode eller verificering via fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse, som du normalt anvender på din mobil.

Står du i en situation, hvor du bliver bedt om at vise gyldigt id, kan du på samme måde bruge kørekort-appen til at legitimere dig ved enten at vise forsiden af kørekortet eller ved at benytte den indbyggede QR-kode. Den, der beder om at se dit id, kan scanne QR-koden og derved bekræfte din identitet.

Når banken spørger om id

Når du fremover bliver bedt om at vise id i banken, bliver det dog stadig dit fysiske kørekort og/eller sygesikringskort, du skal have frem.

Det skyldes, at vi endnu ikke har mulighed for at eksportere data fra den nye kørekort-app. Dermed kan vi ikke efterfølgende dokumentere, at vi har indhentet din id, hvilket vi er forpligtet til som pengeinstitut.

Læs her, hvorfor vi beder om id og spørger ind til dine pengesager.

I øjeblikket kigger vi dog ind i mulighederne for at bygge bro mellem den nye kørekort-app og vores egne systemer, så du i fremtiden også kan benytte appen i banken.

Hvad sker der med det fysiske kørekort?

Det er helt frivilligt, om du ønsker at hente og benytte kørekort-appen. Du kan derfor stadig benytte det fysiske kørekort, og der er ifølge myndighederne heller ingen planer om, at det fysiske kørekort skal udfases foreløbigt.

Det digitale kørekort er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen i samarbejde med Justitsministeriet, Rigspolitiet, Transport- og Boligministeriet og Færdselsstyrelsen.

Du kan hente kørekort-appen i App Store eller Google Play ved at søge på ”kørekort”.

Hvis appen ikke virker eller ikke kan downloades, kan det skyldes, at du ikke har det nødvendige styresystem, eller at telefonen er for gammel til at kunne bruge appen. Ellers kan du prøve at slette appen og downloade den igen.