Formuepleje genvinder det tabte

Efter hårdt år for investorerne: Det tabte er næsten hentet hjem

21-03-2019 11:00:00

Investorerne måtte generelt kigge langt efter positive afkast i 2018, hvilket også var gældende for Jutlander Banks kunder med FormuePLEJE. En god start på det nye år har fået optimismen tilbage – og det tabte er stort set hentet hjem igen.

Det er gængs viden, at aktiemarkedet går op og ned. Alligevel var det overraskende for de fleste, at pilen vendte så meget nedad, som den gjorde i 2018.

Siden finanskrisen er de globale aktier steget med hele 300 procent, men i det forgangne år oplevede man et generelt fald på 10 procent. Det betød, at blandt andet investorerne i Jutlander Banks FormuePLEJE måtte se langt efter positive afkast.

De dårlige resultater på finansmarkederne var dog noget, stort alle investorer oplevede, fortæller Henrik Jensen, der er souschef i Jutlander Banks finanscenter.

”Vi får nok ikke ros for de afkast, vi har leveret til kunderne i Jutlander Banks FormuePLEJE i 2018. Men vi har ikke leveret dårligere afkast end andre, og derfor sidder vi heller ikke med dukkede nakker,” siger han.

Politisk uro overskyggede økonomisk fremgang

Faldet i aktiekurserne skete på trods af, at den globale økonomi fortsat har det fint. I løbet af 2018 voksede virksomhedernes indtjening generelt med 20-25 procent på verdensplan, hvilket var mere end forventet. Samtidig voksede den globale økonomi med 3,5 procent, hvilket er stort set lig med gennemsnittet for de seneste 50 år.

Det var derfor ikke et fald i verdensøkonomien, der var årsagen til aktiekursfaldet, sådan som det var tilfældet under for eksempel finanskrisen. Aktiekursfaldet skyldtes i stedet politisk uro, mener Henrik Jensen.

Han peger på, at der i Europa har været nervøsitet blandt investorerne om Brexit og Italiens budgetunderskud. Den største usikkerhed kom dog fra den anden side af Atlanten, da USA i løbet af året indførte toldsatser mod Kina, hvilket reelt udløste en handelskrig mellem verdens to største økonomiske supermagter.

”Politik har fyldt rigtig meget på aktiemarkedet – også mere end vi havde forventet,” siger Henrik Jensen, der glæder sig over, at Kina og USA indførte en våbenhvile i december, og også forventer, at der snart kommer en varig handelsfred mellem landene.

”Tiltroen til markederne har været stigende siden våbenhvilen, men hvis amerikanerne og kineserne ikke bliver enige om en aftale, så kan det betyde, at usikkerheden på aktiemarkederne vil komme tilbage igen,” spår han.

God start på 2019

Indtil videre har der været god stemning på aktiemarkedet i det nye år. Verdensindekset er steget med cirka 11 procent siden nytår, hvilket betyder, at det tabte i 2018 nu stort set er hentet ind igen.

Udviklingen skyldes især, at der lige nu er mere ro på den politiske front – blandt andet grundet den måske snarlige løsning på handelskrigen mellem USA og Kina.

”De politiske usikkerheder er lige så stille begyndt at løsne op, og det har givet noget luft til aktiemarkedet og resulteret i en rigtig god start på det nye år,” siger Henrik Jensen.

Det har heller ikke skadet aktiemarkedet, at der fortsat er positive forventninger til verdensøkonomien og virksomhedernes indtjening – om end forventningerne er lidt mindre end sidste år. Jutlander Bank egne forventninger til året er således, at den globale økonomi vil vokse med mellem 3 og 3,5 procent, og at indtjeningerne i virksomhederne vil vokse med cirka fem procent.

”I 2019 er vækstbilledet fortsat godt. Og lad mig slå det helt fast: Vi kan ikke få øje på en økonomisk recession i år,” siger Henrik Jensen, der ganske simpelt ikke kan forestille sig, at verdensøkonomien pludselig skulle gå i stå.

”Det økonomiske opsving dør ikke af alderdom. Der skal en årsag til, og vi kan ikke se de årsager endnu, der kan kvæle det her opsving. Så skal der komme noget udefra. Det kan selvfølgelig altid ske, men det er svært at basere en prognose på. Faktisk synes vi, at opsvinget ældes med ynde, så vi er ganske fornuftigt positive for 2019,” lyder vurderingen fra souschefen i Jutlander Banks finanscenter.

FormuePLEJE holder fast i strategien

På trods af, at investorerne i Jutlander Banks FormuePLEJE ikke fik afkast af deres investeringer i 2018, så holder banken fast i strategien. Det er ifølge Henrik Jensen værd at huske på, at FormuePLEJE har sikret sine investorer solide afkast siden 2010, hvor produktet så dagens lys.

”Overordnet set har kunder, der har haft FormuePLEJE siden starten, markante overskud. Vi forventer og tror på, at 2019 vil blive et år, hvor vi atter kan sikre vores investorer et fint afkast” siger han.

”Overordnet set har kunder, der har haft FormuePLEJE siden starten, markante overskud. Vi forventer og tror på, at 2019 vil blive et år, hvor vi atter kan sikre vores investorer et fint afkast”, lyder det fra Henrik Jensen, souschef i Jutlander Banks finanscenter.