Fra arbejdsliv til seniorliv

Sådan er Inge og Per blevet klar til pensionen

05-07-2021 15:45:00

Hvordan kommer vores økonomi til at se ud? Skal vi sælge huset? Og kan vi overhovedet vænne os til at være pensionister? Det kan være spørgsmål som disse, der melder sig, når den tredje alder nærmer sig. Læs her, hvordan Inge og Per har grebet processen an.

Selvom pensionen stadig venter et stykke forude, kan det godt betale sig at stoppe op og planlægge det nye liv.

For Inge og Per Glarborg begyndte planlægningen allerede flere år forinden. I et lånt sommerhus på Bornholm. Her gik det nemlig op for parret, at de begge drømte om en seniortilværelse på solskinsøen.

”Vi har været campister hele livet, så vi troede egentlig, at vi skulle sælge huset og have en ny campingvogn, når vi blev pensionister. Men så lånte vi et sommerhus på Bornholm for nogle år tilbage, og efter tre dage kiggede jeg på Inge og sagde: ”Hold kæft, hvor kunne jeg godt tænke mig sådan et sommerhus her”, hvortil Inge svarede: ”Ej, jeg har tænkt akkurat det samme”. Så den idé har vi arbejdet på i nogle år nu, og nu er drømmen blevet til virkelighed,” fortæller Per.

Puslespillet er gået op
Den dag i dag har de nemlig byttet deres murermestervilla ud med en ejerlejlighed på 90 m2 og et sommerhus på Dueodde, og i forsommeren forlod de begge arbejdsmarkedet.

”Det er helt vildt fantastisk. Det er lidt som et stort puslespil, der er endt med at gå op til sidst. Vi siger også af og til, at vi nærmest må knibe os selv i armen, fordi vi ikke selv tror på, at det er rigtigt,” siger Inge.

Herunder kan du læse, hvordan Inge og Per har forberedt sig til livets tredje alder – både økonomisk, praktisk og mentalt.

En ferie på Bornholm overbeviste Inge og Per om, at de begge drømte om en seniortilværelse på solskinsøen. Nu er drømmen blevet en realitet. Foto: Privat

Hvad har I gjort for at blive klar til at gå på pension?
"Vi har længe vidst, at vi gerne ville sælge huset, når vi går på pension. Derfor besluttede vi os for at få gennemgået vores pensioner cirka et års tid forinden, så vi vidste, hvad vi havde råd til, når dagen kom,” forklarer Per.

Hvad gav det jer at få gennemgået jeres pensioner?
”Først og fremmest fik vi overblik over, hvordan vores økonomi kommer til at se ud som pensionister. Vi fik cirka-limits for, hvad vi måtte købe for – dels til køb af lejlighed og dels til køb af sommerhus. Og det hele blev fortalt på en meget pædagogisk måde og i et tempo, hvor vi begge kunne være med. Så vi følte os meget trygge og sikre, da vi gik derfra,” fortæller Per.

Hvordan vidste I, at det var den rigtige beslutning for jer at sælge jeres hus?
”Inden man tager springet, er det vigtigt, at man får det talt ordentligt igennem, så det ikke bare bliver en fiks idé. Derfor har vi brugt meget tid på at tale om det for at finde ud af, om vi var sikre på det, og der har ikke været noget tidspunkt, hvor vi ikke var det,” siger Per.

Da Inge og Per faldt over deres drømmesommerhus på Bornholm, kunne de slå til med det samme. I god tid forinden havde de nemlig været i banken for at høre, hvor meget de kunne købe for. Foto: Privat

Hvad var det sværeste ved at sælge huset?   
”Jeg har haft det lidt svært ved, at vi er flyttet fra vores to sønner. Men det er jo ikke så slemt, for de har biler begge to, så de kan bare suse hertil, når de gider. Så den er hurtigt forsvundet den der ”åh ha-følelse”. Det har slet ikke været noget at snakke om,” fortæller Inge.

Hvad har været det bedste ved at sælge huset?
”Vi er kommet tættere på vores to døtre og vores fire børnebørn, som begge bor inden for en radius af 500 meter. Faktisk synes vi, at vi ser vores børn og børnebørn oftere, end da vi boede i huset,” siger Per.

”Samtidig er der også mange pligter, vi er sluppet for. Da vi havde huset, skulle der både klippes hæk, slås græs og luges ukrudt. Og alt det slipper man for, når man bor i lejlighed. Så det går faktisk rigtig fint med at vænne sig til det,” påpeger Inge.

Hvad gør man rent praktisk, når man flytter fra en stor villa til en lejlighed på 90 m2?
”Vi gik i gang med at rydde op i vores ting allerede et år forinden, vi satte huset til salg. For når man har høj kælder, tænker man ofte: ”Det kan vi sagtens gemme. Det kommer bare ned i kælderen”. Men det betyder bare, at man får samlet rigtig mange ting sammen hen over årene. Derfor besluttede vi os for at sælge ud af vores ting og give en masse til genbrug, så kælderen fremstod rummelig, da vi satte huset til salg,” forklarer Inge.

Hvordan kommer det til at påvirke jeres økonomi, at I går på pension? 
”Ikke det store. For det hele er stykket sammen, så vi fortsat har mulighed for at have det godt. Vi får stort set det samme udbetalt, som vi får nu, hvor vi går på arbejde. Og som Nickie (parrets bankrådgiver, red.) siger, skal vi ikke rende rundt og spare på pengene, for så ligger der bare en kæmpe pose penge tilbage, når vi ikke er her mere," siger Per. 

Inge og Per har planer om at rejse et par gange om året, så det har de også taget højde for i deres pensionsplanlægning. Foto: Privat

Hvilke tanker har I gjort jer om at sige farvel til jeres arbejdsliv?  
”Ja, det er jo en underlig tanke, og det har da også rejst mange spørgsmål: Kan man vænne sig til det? Vil man det alligevel? Og hvad kommer man til at savne? Jeg kommer da til at savne mine kollegaer. Helt klart. Men arbejdet som sådan kommer jeg ikke til at savne. Jeg har så mange ting, jeg gerne vil nå. At gennemleve mine hobbyer, komme ud at rejse og bruge mere tid sammen med mine børnebørn. Alt det gør, at man kun kan glæde sig til det,” siger Inge.

Hvad er jeres bedste råd til andre, der overvejer at gå på pension inden for en overskuelig fremtid?
”Det er uhyre vigtigt, at man har en bank og en bankrådgiver, som man stoler på. Og som man føler giver én nogle råd, som man kan regne med. Jeg ved godt, at banken er en forretning, der skal lave penge. Men derfor kan man godt have et godt forhold til sin bankrådgiver alligevel,” siger Per Glarborg.

Hvad er jeres hemmelighed til at få råd til den alderdom, man drømmer om?
”Det er egentlig ikke, fordi vi har været specielt kloge. Men vi har haft en god bankrådgiver, som har fortalt os, hvad vi har skullet gøre gennem årene. Jeg har selv oplevet, at Nickie (parrets bankrådgiver, red.) har ringet til mig i sin ferie, fordi der var nogle af de investeringer, jeg har lavet, som var ved at gå galt. Og den tillid, der kom ud af det, var jo altafgørende. Det er også, derfor vi er så tilfredse med den oplevelse, vi har haft i Jutlander Bank,” siger Per og giver ordet til sin kone:

”Per har været kommunalt ansat, og jeg er sygeplejerske, så det er ikke, fordi vi har været tårnhøjt lønnede, men det handler jo om, hvordan man får placeret pengene. Vejledningen er absolut nøgleordet, så man føler sig på sikker grund. Gør man ikke det, kommer man til at tvivle alt for meget,” slutter Inge.

--

Uanset hvor du er livet, er det klogt at få gennemgået dine pensioner med jævne mellemrum, så du er sikker på, at din opsparing matcher dine forventninger til fremtiden. Kontakt din rådgiver for et uforpligtende pensionstjek, eller bed om at blive kontaktet her.