Gavmild pengetank skifter navn

Fra Sparekassen Hobro Fonden til Jutlander Fonden Hobro

27-08-2020 09:00:00

”Det er logisk, at fondens navn signalerer, hvorfra vi får hovedparten af de midler, som vi har at uddele til almennyttige og godgørende initiativer i lokalsamfundet”.

Sådan forklarer formanden for Sparekassen Hobro Fonden, Poul Søndberg, at fonden har besluttet at skifte navn til ”Jutlander Fonden Hobro” – og nu har fået myndighedernes godkendelse til at ændre navnet.

Jutlander Fonden Hobro er en velgørende pengetank med stor betydning for de lokalsamfund, hvor den nu fusionerede Sparekassen Hobro havde sine afdelinger. 

Uddelte 10 mio. kr. i 2019

Alene i 2019 fik ikke færre end 158 almennyttige og velgørende formål samlet tilsagn om tæt på 10 millioner kroner fra den godgørende pengetank – helt nøjagtigt 9.675.110 kroner.

”Fonden er altså en vigtig faktor i de lokalsamfund, hvor Jutlander Bank tjener sine penge, og vi vil gerne synliggøre den sammenhæng, der er imellem, at når det går banken godt, og den giver overskud, så kan vi få udbytte af vores aktier i banken – og så får vi nogle penge at dele ud af,” siger Poul Søndberg.


Bestyrelsen for Sparekasssen Hobro Fonden - nu Jutlander Fonden Hobro - samlet til det fjerde bevillingsmøde i 2020. Siddende fra venstre Vibeke Libach Justesen, formand Poul Søndberg og Anna-Lise Lassen. Stående fra venstre Lars Tolborg, næstformand Per Norup Olesen, Ole Grønlund og Poul-Erik Larsen.  


En del af sparekassens egenkapital

Sparekassen Hobro Fonden – eller fremover Jutlander Fonden Hobro – er den næststørste aktionær i Jutlander Bank. Fonden ejer 18,3 procent af aktierne i Jutlander Bank og modtager således også 18,3 procent af det udbytte, banken udbetaler. I 2020 svarer det til en indtægt for fonden på 6,3 millioner kroner.

Fonden blev til i 2014, da Sparekassen Hobro, der var en garantsparekasse, fusionerede med Sparekassen Himmerland og blev til Jutlander Bank A/S.

Fondens grundkapital på 285 millioner kroner, som hovedsageligt er investeret i aktier i banken, stammer fra en del af den egenkapital, som Sparekassen Hobro havde sparet op siden sin tilblivelse i 1851.

”Det er nu næsten syv år siden, fonden blev stiftet, og i starten gav det god mening, at fondens navn afspejlede, hvor grundkapitalen kommer fra. Men ser vi fremad, er det lige så vigtigt at signalere, at det er Jutlander Banks succes, der er afgørende for vores succes,” siger formand Poul Søndberg og tilføjer:

”Men vi vil altid være bevidste om historien, og sparekassens navn vil også fremover figurere på vores hjemmeside, diplomer med mere”.