Indefrosne feriepenge

Nu kan du søge om de sidste feriepenge: Det skal du være opmærksom på

24-03-2021 12:30:00

Planlægger du at hæve resten af dine indefrosne feriepenge? Så er der flere ting, du gør klogt i at overveje. I hvert fald hvis du blot har tænkt dig at sætte pengene ind på din konto i banken.

Var du blandt de 2,3 millioner danskere, der fik udbetalt de tre ugers indefrosne feriepenge i 2020, kan du nu søge om at få de sidste to uger udbetalt.

Bestilte du ikke dine feriepenge sidste år, har du nu chancen for at få hele din opsparing udbetalt svarende til op til fem ugers ferie.

Det skal du overveje

Du bestemmer selv, om du vil have dine feriepenge udbetalt nu, eller om du vil vente til senere. Lader du dem stå, vil de blive forvaltet af LD Fonde, som automatisk udbetaler pengene ved folkepensionsalderen.

Er du i tvivl, om du skal søge om pengene? Så spørg dig selv, om du har brug for pengene her og nu, eller om du tror, du kan investere dem bedre selv. Begge dele er nemlig afgørende for, hvad der er den rigtige løsning for dig.

I artiklen herunder kan du læse, hvad vi tidligere har skrevet om emnet:

Læs også: Skal du hæve dine feriepenge nu eller vente?

Forbrug eller investering?

Folketingets formål med at frigive resten af de indefrosne feriepenge er at sætte skub i dansk økonomi i kølvandet på corona-nedlukningen. Håbet er, at pengene bliver brugt på danske varer og lokalt i de butikker og virksomheder, hvor man bor. 

Ønsker du at tilslutte dig formålet med Folketingets beslutning, skal du altså hæve dine feriepenge og se at få dem omsat i forbrug.

Har du ikke tænkt dig at bruge alle pengene i den nærmeste fremtid, er der dog også andre muligheder.

Herunder har vi samlet vores anbefalinger:

 • Sæt pengene i omløb
  Du kan fx støtte nogle af de brancher, der har været ramt af manglende omsætning under corona-nedlukningen: Butikker, restauranter og hoteller. Feriepengene kan også bruges som tilskud til at få opfyldt mere langsigtede drømme om boligkøb, energiforbedringer eller udskiftning af bil eller campingvogn.
   
 • Nedbring (dyr) gæld
  Har du gæld, kan du overveje at bruge pengene til at nedbringe (en del af) gælden. Det sparer dig både for renteudgiften, samtidig med at din gældsfaktor falder. Det er en fordel, hvis du på sigt gerne vil købe ny bolig eller skifte bilen ud. Vores anbefaling er, at du prioriterer at afvikle den dyreste gæld først.
 • Sæt ekstra ind på din pension
  Udbetalingen af dine feriepenge er (også) en oplagt mulighed til at fyre lidt ekstra ind på din pensionsopsparing. Det har flere fordele. Dels er du bedre stillet, når du går på pension, og dels kan der være skattemæssige fordele at opnå.
 • Investér pengene
  Selv hvis du ikke har den store investor gemt i maven, kan det være indbringende for dig at få pengene ud at arbejde. Det kunne fx være via en aktiesparekonto, hvor du betaler en lavere skat af gevinsten, end når du investerer i aktier via din almindelige opsparingskonto.

Læs også: 3 grunde til at investere (nogle af) dine feriepenge

Vigtigst af alt er, at du ikke hæver feriepengene for blot at sætte dem ind på din konto i banken, hvor de ikke kommer til at gøre nogen gavn og i øvrigt blot bliver mindre værd over tid.

Husk forskudsopgørelsen

Vælger du at få feriepengene udbetalt, skal du være opmærksom på, at Udbetaling Danmark bruger trækprocenten fra dit bikort. Er du topskatteyder, eller ligger du på vippen til at skulle betale topskat, kan det betyde, at du får udbetalt et større beløb, end du er berettiget til.

Vil du undgå et skattesmæk, anbefaler vi derfor, at du justerer din personlige indkomst på din forskudsopgørelse hurtigst muligt.


Fristen for at søge om feriepengene løber indtil den 31. maj 2021. Det gør du digitalt via borger.dk.