Mere end mursten

Derfor lavede Rikke og Tim et omvendt forældrekøb

28-10-2020 13:06:00

”Vil I sælge mit barndomshjem? Gad vide, om vi kan købe det?” Det var nogenlunde den undren, der for nyligt førte til, at ægteparret Rikke og Tim Lykke købte Rikkes barndomshjem. For at leje det ud til hendes forældre.

 

”Det hus er indbegrebet af hele min barndom og min familie, for mine forældre har selv bygget det, og de har opfostret mig og min bror i det. Derfor betyder det rigtig meget for mig. Det er langt mere end mursten.”

Sådan beskriver 48-årige Rikke Lykke sit barndomshjem i Aalborg, som hun netop har købt sammen med sin mand gennem 25 år, Tim Lykke. Ikke for at bo der selv. Men for at hendes forældre kan blive boende i det hus, de selv har tegnet, bygget og boet i siden 1975.

Idéen udsprang til en familiemiddag, hvor Rikkes forældre luftede tanken om at sætte deres hus til salg, hvorefter Tim spontant udbrød: ”Gad vide, om vi kan købe det?”.

Google-søgning blev en øjenåbner  

Efterfølgende satte Tim sig til tasterne, og her stødte han på begrebet omvendt forældrekøb. Et begreb, han ikke selv havde stiftet bekendtskab med tidligere. Det havde de til gengæld i Jutlander Bank i Mariager, som Tim efterfølgende præsenterede idéen for.

”Idéen blev rigtig godt modtaget i banken. Lige meget hvad vi sagde, var der en interesse for at høre, hvad vi havde på hjerte, og allerede tidligt i samtalen fik vi oplevelsen af, at vores rådgiver godt kunne se et formål med det, og at hun ville gøre rigtig meget for, at det kunne lykkes,” siger Tim.

Og lykkedes gjorde det.

Her ses Rikke og Tim foran Rikkes barndomshjem, som de købte for nyligt. Foto: Privat

En gennemgang af parrets økonomi viste nemlig, at et ekstra boligkøb ikke ville påvirke parrets rådighedsbeløb, så længe de lejer boligen ud til Rikkes forældre. Det blev derfor løsningen.

”Vi er begge tryghedsnarkomaner, når det kommer til vores økonomi, så det har betydet meget for os, at vi kunne gennemgøre det her boligkøb, uden at det påvirker vores fremtidige muligheder. For som det ser ud nu, er vi egentlig frie til at gøre det, vi ellers havde planlagt, selvom vi nu har købt en ekstra bolig,” fortæller Rikke, der i forvejen ejer et hus i Silkeborg sammen med manden Tim.


Hvad er et omvendt forældrekøb?

Et omvendt forældrekøb er – som ordet indikerer – når man køber en bolig med henblik på at leje den ud til sine forældre. Det kan foregå på to måder:

  • At du køber dine forældres nuværende bolig med henblik på at leje den ud til dem 
  • At dine forældre sælger deres nuværende bolig for at flytte til en anden bolig, som du køber for at leje ud til dem.

Fordelen ved et omvendt forældrekøb er, at dine forældre går fra at være ejere til lejere, hvilket kan give mulighed for at modtage boligydelse. Samtidig kan det være en god investering for dig.


Investering eller følelser?

Når du skal købe en bolig til dine forældre (eller dine børn for den sags skyld), er det vigtigt, at du tager dine fremtidsplaner op til overvejelse. For at købe en ekstra bolig kan i nogle tilfælde sætte begrænsninger i forhold til andre ønsker, man måtte have, som fx køb af sommerhus. Det fortæller afdelingsdirektør i Jutlander Bank Mariager Jeanette Leth Neldorf, som har rådgivet parret i sagen.

”Når kunder henvender sig med et omvendt forældrekøb, spørger jeg altid ind til formålet bag. Er det, fordi man tænker, det er en god investering på sigt – eller er det for at hjælpe mor og far her og nu? Det er nemlig vigtigt, at man har overvejet alle tænkelige udfordringer, som et omvendt forældrekøb kan føre med sig, og om man er villig til at betale prisen så at sige. Der er jo ofte tale om ældre mennesker – og hvad hvis mor og far dør, eller hvis den ene dør – hvad skal der så ske?” spørger hun retorisk.

Tag dine fremtidsplaner op til overvejelse, hvis du går med tanker om at købe en bolig til dine forældre, lyder rådet fra Jeanette Leth Neldorf (på billedet), der er afdelingsdirektør i Jutlander Bank Mariager. Foto: Arkiv

Spørger man Rikke og Tim om deres bevæggrunde, er der ingen tvivl om, at deres rationale bunder i hjerteblod:

”Det er vigtigt for os, at vi kan hjælpe Rikkes forældre. Det lyder måske mærkeligt at sige, at vi gerne vil give dem en god alderdom, for det har de jo i forvejen. Men vi kan i hvert fald fjerne noget af den stress, man kan have i den alder, hvor man normalt sælger sit hus for at flytte i noget mindre,” siger Tim.

”For mine forældre er huset indbegrebet af deres livsværk og os som familie. Derfor betyder det rigtig meget for mig, at de får lov til at tage fra deres livsværk, når de er klar,” tilføjer Rikke.

Overvejer du at købe en bolig til dine forældre? Så er der flere ting, du gør klogt i at overveje, inden du slår til. Her får du 5 tips til omvendt forældrekøb.