Obligatoriske LEI-koder ...

... Til foreninger, fonde og visse virksomheder med værdipapirer

05-01-2018 14:00:00

Fra 1. januar 2018 er det forbudt for alle pengeinstitutter i EU - altså også Jutlander Bank - at handle værdipapirer for virksomheder og foreninger, hvis de ikke har en såkaldt LEI-kode.

 

En LEI-kode? Hvad er nu det for noget?  

Forenklet fortalt kan LEI-koden ses som et internationalt CVR-nummer.

LEI står for ”Legal Entity Identifier” og er et internationalt identifikationsnummer, der gør, at man klart og entydigt kan identificere en juridisk enhed.

Koderne kan på den ene side gøre det lettere at afsløre økonomisk kriminalitet og på den anden side give et bedre overblik over, hvor store risici der bliver taget på værdipapirmarkedet.

Kravet gælder alle juridiske enheder i Danmark, der handler med værdipapirer. Uanset hvor tit de handler værdipapirer, og hvor meget de handler for.

Privatpersoner er derimod ikke omfattet af kravet.

Hvordan får man en LEI-kode?

LEI-koden kan købes via forskellige udbydere som for eksempel leinummer.dk, NordLEI, London Stock Exchange eller VM Datenservice.

Jutlander Bank anbefaler, at du benytter den danske udbyder, leinummer.dk.

En LEI-kode koster cirka 1.000 kroner i oprettelse og herefter en årlig fornyelsesafgift på cirka 800 kroner.

Er din forening, fond eller virksomhed omfattet af kravet om en LEI-kode, og ønsker I at handle værdipapirer, opfordrer vi til at få LEI-koden bestilt og sendt på mail til jeres rådgiver så snart som muligt.

Kunder, der blot ønsker at beholde deres værdipapirer, er først forpligtet til at bestille LEI-koden, når de engang vil købe yderligere værdipapirer eller sælge de nuværende.

Ekspeditionstiden hos udsteder af LEI-koder gør dog, at køb eller salg så ikke kan foretages fra dag til dag.