Rekordlave renter

Tjek, om du skal lægge dit realkreditlån om (igen)

08-01-2021 14:55:00

Renten på realkreditlån har igen nået et rekordlavt niveau, hvilket gør det attraktivt for mange boligejere at lægge lån om netop nu. Er du én af dem? Få svaret her.

 

Har du et fastforrentet realkreditlån med afdrag, og betaler du mere end 1,5 % i rente, så har du lige nu mulighed for at score en lavere husleje.

I hvert fald hvis du vælger at lægge dit lån om til et nyt 30-årigt fastforrentet lån med afdrag til 0,5 % i rente. Det fortæller Henrik Sørensen, der er boligchef i Jutlander Bank. 

”Det rentefald, vi ser lige nu, gør det attraktivt for mange boligejere at lægge lån om. Især dem, der betaler over 1,5 % i rente. Vil man derfor sikre sig selv en lavere husleje, så er det altså nu, man skal slå til,” siger han.

Skal, skal ikke?

Ifølge boligchefen kræver det imidlertid et lån af en vis størrelse, før en låneomlægning kan betale sig. Hvor stor restgælden skal være, afhænger af renten på dit nuværende lån. Fx skal din restgæld være over 1.500.000 kr., hvis du betaler 1,5 % i rente på dit nuværende lån.

Der kan dog også være andre forhold, der taler for en låneomlægning, påpeger Henrik Sørensen. Blandt andet hvis du har et variabelt forrentet lån og gerne vil overgå til fast rente.  

”Hvis du vil sikre din husleje på den lange bane, så er det et attraktivt tidspunkt at gøre det på nu. Fordi renten er så lav, er det ikke en meget dyrere løsning, og samtidig kan det give noget tryghed. Så her handler det altså om at lytte til sin mavefornemmelse,” råder boligchefen.

Gør du klogt i at lægge lån om? Få overblikket i miniguiden herunder.


Læg lån om, hvis:

  • … du betaler 1,5 % i rente på et fastforrentet lån med afdrag OG har en restgæld på 1.500.000 kr. eller mere.
  • … du betaler 2 % eller mere i rente på et fastforrentet lån med afdrag OG har en restgæld på 750.000 kr. eller mere.

Overvej at lægge lån om, hvis:

  • … din økonomi har ændret sig, fx hvis du har fået mere luft i budgettet.
  • … du går med tanker om at energirenovere, købe sommerhus, skifte bilen ud eller foretage andre investeringer, der kræver, at du alligevel skal have kigget din nuværende boligfinansiering efter i sømmene.  
  • … du har lån med afdragsfrihed nu, men gerne vil i gang med at afdrage, fx hvis du er blevet færdig med at betale af på dit boliglån.
  • … hvis du har et variabelt forrentet lån og ønsker at låse renten fast til en særdeles attraktiv rente.

Læg ikke lån om, hvis:

  • … du har sat dit hus til salg eller overvejer at gøre det inden for den nærmeste fremtid, da omkostningerne ved at lægge lån om givetvis vil være højere end den rentebesparelse, du kan opnå på kort sigt.


Så meget er der at hente

Udover at en låneomlægning kan resultere i en lavere månedlig ydelse – og dermed mere luft i økonomien – vil det også betyde, at du får nedbragt din restgæld hurtigere.

Det ses i regneeksemplet herunder, hvor vi har sammenlignet forskellen mellem to fastforrentede lån med afdrag med henholdsvis 1,5 % og 0,5 % i rente. Beregningen er foretaget med udgangspunkt i en bolig med en restgæld på godt 1.500.000 kr.

 

Fastforrentet lån med afdrag til 1,5 % i rente

(Restløbetid: 29 år)

Fastforrentet lån med afdrag til 0,5 % i rente

(Restløbetid: 29 år)

Forskel

Ydelse pr. år før skat

77.870 kr.

71.366 kr.

6.504 kr.

Ydelse pr. år efter skat

68.867 kr.

66.177 kr.

2.690 kr.

Afdrag pr. år

43.742 kr.

51.695 kr.

-7.953 kr.

Beregningen er foretaget af Jutlander Bank med afsæt i det nye fastforrentede 0,5 % realkreditlån, hvor der er etableret pant i boligen og med følgende specifikationer: Debitorrente: 0,5 % og ÅOP: 1,51 %. De samlede omkostninger, der skal betales i lånets løbetid, herunder oprettelsesomkostninger, kurstab, rente og bidrag udgør 354.106 kr., mens det samlede beløb, der skal tilbagebetales udgør 1.907.168 kr.  fordelt på 116 ydelser, som betales kvartalsvist.

I ovenstående regneeksempel er det værd at bemærke, at der både opnås en rentebesparelse på knap 2.700 kr. om året efter skat, samtidig med at lånet bliver nedbragt med yderligere 8.000 kr. årligt. Over hele lånets løbetid svarer det til en samlet besparelse på over 100.000 kr.

Hvil ikke på laurbærrene  

Vil du sikre dig en lavere husleje, skal du dog ikke vente for længe med at kontakte din rådgiver. Dit nuværende lån skal nemlig være opsagt inden den 31. januar 2021 for at gøre brug af muligheden, påpeger boligchef Henrik Sørensen.

”Det er et optimalt tidspunkt at lægge lån om inden opsigelsesfristen sidst i januar. Du kan også sagtens vente til næste termin, men så er det ikke sikkert, at renten er som nu. Ret beset ved man jo ikke, hvor længe det nuværende renteniveau holder. Spørgsmålet er derfor bare: Tør du vente?” slutter han.

Skal vi se, om der ligger penge gemt i din nuværende boligfinansiering? Så kontakt din rådgiver, eller bed om at blive kontaktet her.