Slip for topskat

Skal du betale topskat i år? Sådan kan du undgå det

02-11-2020 09:13:00

Har du udsigt til at betale topskat, efter at du har fået udbetalt dine tre ugers indefrosne feriepenge? Så er der en måde at komme udenom det på. Bliv klogere her.

 

Tjener du 48.100 kr. eller mere pr. måned, og har du valgt at få udbetalt dine tre ugers indefrosne feriepenge? Så kommer du ikke udenom at skulle betale topskat i år. Og så dog.

For der findes faktisk en måde at undgå det på, og det er at indbetale en større del af din løn for november og december måned til en pensionsopsparing i banken. Det forklarer Pensions- og formuechef i Jutlander Bank Sten Gasberg.

”Når du skruer op for dine pensionsindbetalinger, får du reduceret din personlige indkomst, og dermed er der mindre løn at skulle betale topskat af,” forklarer han.

Ifølge Sten Gasberg skal du blot være indstillet på, at du vil få mindre udbetalt i årets sidste måned(er). Til gengæld får du mere ud af dine penge, fordi du undgår at betale topskat, og som bonus er du bedre stillet, når du går på pension.

Så meget skal du indbetale

Hvor meget du skal skyde ind på din pensionsopsparing for at slippe for topskat afhænger af, hvor meget du kommer til at tjene i hele 2020.

  • Det skal du indbetale: For at undgå topskat skal du indbetale et beløb svarende til det, du kommer til at tjene over 577.000 kr. i hele 2020.
  • Til dig, der ikke kan nå det: Har du tjent så meget, at du ikke kan nå at indbetale det, du har tjent over 577.000 kr., på årets sidste to måneder, kommer du ikke udenom at skulle betale topskat. Alligevel kan det godt betale sig at indbetale ekstra til pension, da du derved kan få reduceret topskatten.

Pengene kan du enten indsætte dem på en ratepension eller en livsvarig pensionsopsparing, også kaldet en livrente.

Begge opsparingstyper kan du indbetale til via en arbejdsgiverbetalt pensionsordning eller via en privat pensionsopsparing i banken. Hvad der er gunstigt for dig afhænger af, hvordan du indbetaler til din pension i forvejen. Det kan din rådgiver hjælpe dig med at afklare.

Uanset hvad du vælger, skal du kontakte din rådgiver, da det er din bank, der skal bede din arbejdsgiver om at ændre på indbetalingerne.

Læs også: 3 grunde til at investere (nogle af) dine feriepenge

Vent ikke for længe

Hvis det er noget, du gerne vil benytte dig af, skal du dog ikke vente for længe med at give din rådgiver besked. Din arbejdsgiver skal nemlig kunne nå at tage højde for ændringerne inden næste lønbehandling.

Nedenfor kan du se, hvornår du senest skal have taget stilling.


Frister, hvis du vil indbetale via din arbejdsgiver*:

  • Den 15. november 2020: Hvis du både vil indbetale en større del af din november- og decemberløn
  • Den 15. december 2020: Hvis du kun vil indbetale en større del af din decemberløn

*Forudsætter, at du er bagudlønnet. Er du forudlønnet, kan du kun nå at ændre for indbetalingen af din decemberløn, og her er fristen også den 15. november 2020.

Frist, hvis vil indbetale via banken: 

  • Den sidste bankdag i året (d. 30/12 i år), men meget gerne før

Undgå skattesmæk

Uanset om du vælger at skrue op for dine pensionsindbetalinger i årets sidste måneder eller ej, gør du alt andet lige klogt i at rette din forskudsopgørelse, hvis du endnu ikke har gjort det efter udbetalingen af de indefrosne feriepenge.

Det gør du ved at lægge dine feriepenge oven i din lønindkomst i felt 201 på forskudsopgørelsen – bemærk, at beløbet skal være før skat.

Det er især vigtigt, hvis du betaler topskat, eller hvis udbetalingen af feriepengene får din samlede årsindtægt til at overstige topskattegrænsen. Gør du ikke det, risikerer du nemlig at skulle betale penge tilbage i skat i forbindelse med årsopgørelsen i marts 2021.

Er du (stadig) i tvivl, om du skal hæve dine tre ugers feriepenge inden 1. december 2020, eller om du skal vente, til du går på pension? Så læs med fordel vores miniguide: Skal du hæve dine feriepenge nu eller vente?