Tidlig pension vs. efterløn?

Det skal du overveje, inden du hæver din efterløn

13-08-2021 13:30:00

I første halvår af 2022 kan du få din efterløn udbetalt skattefrit, hvis du melder dig ud af efterlønsordningen. Overvejer du at benytte dig af muligheden, fordi du regner med at få tilkendt tidlig pension? Så har Jutlander Banks pensionschef ét godt råd til dig.

”Skal jeg benytte mig af min ret til tidlig pension? Eller holde faste i min efterløn?”

Dilemmaet er lige nu aktuelt for tusindvis af danskere, efter at det pr. 1. august blev muligt at søge om tidlig pension, der i medierne er blevet omtalt som Arne-pension.

Den rigtige løsning for dig afhænger både af din alder, dit CV og din samlede pensionsopsparing,

Men én ting er i hvert fald sikker: Inden du melder dig ud af efterlønsordningen, bør du sikre dig, at du rent faktisk kan få tilkendt tidlig pension.

Sådan lyder rådet fra Sten Gasberg, der er pensions- og formuechef i Jutlander Bank.

”Hvis du hæver din efterløn uden at vide dig sikker på, at du får tilkendt tidlig pension, kan du komme til at sætte dig i en økonomisk dårlig situation. For hvis ikke din ansøgning bliver godkendt, og du har meldt dig ud af efterlønsordningen, så er du fuldstændig overladt til egenfinansiering, og det er ikke en god løsning. Især ikke, hvis du ikke har ret meget pension,” siger han. 

Han anbefaler derfor, at du får ansøgt om tidlig pension så hurtigt som muligt, hvis du ellers opfylder betingelserne for at søge.

Søg uanset hvad 
Fra du søger om tidlig pension, til du får svar, kan der gå op til 12 måneder.

Dermed er der risiko for, at du ikke når at få svar på din ansøgning, før fristen for at melde sig ud af efterlønsordningen udløber den 30. juni 2022.

”Vi kan komme ud i, at nogle af vores kunder løber tør for tid, fordi de mangler en afklaring på, om de kan få tilkendt tidlig pension eller ej. Derfor er det vores klare opfordring, at man søger om tidlig pension allerede nu,” lyder det fra pensionschefen.

Han påpeger samtidig, at man ikke forpligter sig til at gøre brug af sin ret til tidlig pension, selvom man får den tilkendt.

”Hvis du får tilkendt tidlig pension, får du et bevis for, at du har mulighed for at benytte dig af tilbuddet, men du bestemmer selv, om du vil gøre brug af det. Du taber altså ikke noget ved at søge. Tværtimod vil jeg sige, at du spiller højt spil ved ikke at gøre det,” siger han.

Afvej for og imod
Selvom du får tilkendt tidlig pension, er det dog ikke ensbetydende med, at det er den bedste økonomiske løsning for dig, påpeger Sten Gasberg.

Hvis du fx kun får tilkendt et års tidlig pension, kan det nemlig bedre svare sig at blive i efterlønsordningen, hvor du kan forlade arbejdsmarkedet tre år før folkepensionsalderen, forklarer han. 

Han anbefaler derfor, at du skaffer dig overblik over, hvad de forskellige scenarier kommer til at betyde for din økonomi, inden du tager beslutningen, fx på et møde i banken.

”Vi kan ikke råde dig til, hvad du skal vælge. Det er dit valg. Men vi kan regne på, hvordan din økonomi kommer til at se ud med den ene og den anden løsning, så du kan træffe beslutningen på et oplyst grundlag,” slutter han.

Ønsker du en beregning af dine muligheder? Så kontakt din rådgiver, eller bed om at blive kontaktet her.