Tips til renovering

4 ting, Anja og Morten lærte af at købe og renovere deres første bolig

12-07-2021 12:12:00

Bare fordi dine venner vælger nybyggeri, er det ikke ensbetydende med, at du selv skal gøre det samme.

Sådan lyder rådet fra Anja Pedersen og Morten Brønnerup Andersen, der har valgt at købe et ældre hus på landet. For at få plads omkring sig og mulighed for at sætte deres eget præg på boligen.

”Vi havde egentlig begge to gået med en tro om, at vi skulle bygge et nyt hus, ligesom vores venneflok har gjort, men når vi så virkelig kom til at mærke efter i maven, så fandt vi ud af, at det egentlig ikke var det, vi skulle,” fortæller Morten.

"Det var egentlig ikke, fordi vi gik målrettet efter et renoveringsprojekt, men da vi var ude at se huset første gang, kunne vi bare mærke, at det var det rigtige for os, og det gjorde bare, at vi følte os villige til at investere noget tid i det," tilføjer Anja.

Se videoen: Få et indblik i Anja og Mortens renoveringsprojekt


Varighed: 02.34

Renoveringen af parrets 183 mstore toplanshus har taget det meste af et år og givet parret en masse erfaringer. De fire vigtigste har vi oplistet herunder.

1. Rådfør dig med professionelle 

Tag en håndværker og en købermægler med ud for at inspicere boligen, inden du slår til, så du er sikker på, at dine planer for renoveringen er realistiske – både i forhold til din budgetramme og mulighederne i boligen.

”Vi har ti tommelfingre begge to. Det er ikke noget, vi har kastet os ud i før, så det var vigtigt for os at have nogen med, der kunne fortælle os, om det var et fuldstændig håbløst projekt,” siger Morten.

2. Overvej, hvad du går ind til

Hvis man kaster sig over et renoveringsprojekt, skal man være indstillet på, at det er en tidskrævende proces, der koster mange aftener og weekender. 

”Da vi fandt huset, synes vi ikke, at de ting, der skulle gøres, var så uoverskuelige, men undervejs har vi altså fundet ud af, at det tager længere tid, end man lige regner med,” siger Morten.

Se videoen: Hør, hvilke overvejelser Anja og Morten gjorde sig inden deres første boligkøb

Varighed: 01.41

3. Overvej at bo til leje et andet sted, mens renoveringen står på

At renovere en bolig kan godt være lidt af en mundfuld. Det er derfor værd at overveje at bo til leje et andet sted, mens byggeriet står på, så man kan få en pause fra byggerodet indimellem, konstaterer Anja.

”Jeg kan godt forstå dem, der kaster sig over et renoveringsprojekt og vælger ikke at bo i det undervejs. Det har vi jo valgt at gøre. Og det har godt nok også været krævende,” tilføjer Morten.

4. Følg dine drømme

Vær tro mod dine drømme og alliér dig med en bankrådgiver, der forstår dem.

”Der er ingen tvivl om, at vi føler, at vores bankrådgiver har sat sig i vores sted. Han har ikke været taget parti i, om det var en god eller dårlig beslutning. Han har set på det med kritiske øjne, men har også hjulpet os i mål med et boligkøb, der opfyldte vores kriterier,” siger Anja.