Fra NemID til MitID

Før du får MitID

Her kan du finde svar på en række ofte stillede spørgsmål om MitID og hvordan du kan forberede dig på overgangen til den nye løsning.

 • Hvad er MitID?

MitID er næste generation af NemID. Det er det ID, du skal bruge, når du skal bevise, hvem du er, når du for eksempel logger på din netbank, tjekker din årsopgørelse eller skal underskrive dokumenter digitalt. Du kan bruge MitID til alt det, som du plejer at bruge NemID til.

MitID indfases over en længere periode, og imens fungerer både NemID og MitID sideløbende. Derfor er det vigtigt, at du beholder dit NemID, også efter du har fået MitID.

 • Hvad kan jeg bruge MitID til?

Du kan bruge MitID til alt det, som du plejer at bruge NemID til, for eksempel at logge på netbank, læse digital post fra det offentlige eller handle på nettet.

 • Hvornår kommer MitID?

Overgangen til MitID begynder i starten af oktober 2021 og vil fortsætte indtil sommeren 2022, hvor NemID vil blive udfaset.

Når det er din tur til at få MitID, vil du blive mødt af en besked, når du logger ind i net- og mobilbanken. Du skal dog være opmærksom på, at vi er mange, der skal have MitID. Derfor kan der godt gå noget tid, før det bliver din tur. Måske bliver det først et godt stykke inde i 2022.

 • Hvorfor erstattes NemID?

NemID er en sikker løsning i dag, men MitID er et mere tidssvarende ID, der gør os klar til fremtidens digitale muligheder og udfordringer.

Du kan bruge MitID til alt det, du tidligere har brugt NemID til, for eksempel at logge på netbank, læse digital post fra det offentlige eller handle på nettet.

 • Kan jeg fortsætte med at bruge NemID? 
  Og med at bruge nøglekortet/papkortet?

Nej, for på længere sigt bliver NemID helt erstattet af MitID. Når NemID lukker i løbet af 2022, vil du ikke længere kunne bruge det fysiske nøglekort eller NemID nøgleapp.

Indtil videre er det dig vigtigt, at du beholder NemID, for du skal stadig bruge det i nogle sammenhænge. Du får besked, når du ikke længere skal have NemID – enten af sparekassen eller af Digitaliseringsstyrelsen.

 • Hvad kan jeg gøre nu for at forberede mig?

Du vil blive mødt af en besked i net- og mobilbanken, når det er din tur til at få MitID. Du kan med fordel forberede dig, så overgangen bliver så nem som muligt. Du kan:

- Finde på et bruger-ID, som er dét, du skal taste, hver gang du skal bruge MitID. Det er vigtigt, at du vælger et bruger-ID, som er nemt for dig at huske, men svært for andre at gætte. Dit bruger-ID skal bestå af 5-48 tegn og bør være en kombination af bogstaver, tal og specialtegn. Der er ikke forskel på store og små bogstaver. Du må ikke bruge dit CPR-nummer som bruger-ID. Det skyldes, at det er for let at tilegne sig for svindlere, og det kan sætte nogle brugere i en sårbar situation. Derfor er det ikke muligt at vælge en CPR-lignende talkombination. Er dit bruger-ID i NemID ikke dit CPR-nummer eller et CPR-lignende nummer (det vil sige 10 tal), så er det automatisk reserveret til dig i MitID. Du har altid mulighed for at ændre dit bruger-ID på MitID.dk.

- Beslutte, om du ønsker MitID app, MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser.

Begge dele skal du indtaste og/eller vælge, når du skal igennem processen med at få MitID.

 • Hvad gør man for personer med særlige behov?
  (Fx ældre eller personer med handicap)

Alle, der bruger NemID i dag, skal kunne bruge MitID. Derfor er der forskellige måder at bruge MitID på:

Langt de fleste vil have glæde af MitID app'en. Den er et oplagt valg, hvis du i dag bruger NemID nøgleapp. MitID app'en kan fungere på hovedparten af alle nyere smartphones (se mere under spørgsmålet: Hvilke krav er der til min smartphone, hvis jeg skal bruge MitID app?). Hvis du ikke bruger NemID nøgleapp i dag, men ønsker at bruge MitID app, kan du sagtens det.

Du kan få en MitID kodeviser. MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som du indtaster, når du skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser, som du måske kender.

Hvis du har et synshandicap, kan du i dag vælge mellem to løsninger med NemID: Et nøglekort med stor skrift eller Voice Response-løsningen, hvor du bliver ringet op på din telefon og får læst nøglen op. Med MitID kan du i stedet bruge MitID kodeoplæser. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises. Den kan også læse koden højt. Du kan tilslutte høretelefoner, så andre ikke kan høre med. Du behøver ikke bevise, at du har et synshandicap for at få en MitID kodeoplæser.

Hvis du for eksempel i forbindelse med dit arbejde har med særligt følsomme oplysninger at gøre eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at du har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

 • Er det besværligt at få MitID?

Du skal igennem en række trin for at få MitID, så du bliver knyttet korrekt til din digitale identitet. På den måde sikrer vi, at andre ikke kan give sig ud for at være dig på nettet. Når du skal have MitID, kan du med fordel følge disse gode råd:

- Det er vigtigt, at du sætter god tid af til at få MitID.

- Du kan finde gode råd og guides på MitID.dk eller i din lokale Borgerservice.

- Det kan være en hjælp, hvis du på forhånd har valgt dit bruger-ID og taget stilling til, om du ønsker MitID app, -kodeviser eller -kodeoplæser.

- Henvend dig til MitID support, hvis du har brug for hjælp til at få eller bruge MitID.

 • Hvad, hvis jeg ikke har NemID? Og er det et krav, at jeg skal have MitID?
Det er ikke et krav, at du skal have MitID, ligesom NemID heller ikke er obligatorisk, men NemID bliver på sigt lukket ned.
 
Det betyder, at hvis du har NemID i dag og gerne vil fortsætte med at betjene dig selv på nettet, så skal du have MitID. Hvis du har brug for hjælp til at få MitID, kan du altid kontakte din rådgiver i sparekassen. Du kan også få hjælp på MitID.dk eller via MitID support.
 
 • Hvornår er det min tur til at få MitID?

Alle vil få MitID i løbet af 2021-2022. Du vil blive mødt af en besked i din net- og mobilbank, når det er din tur til at få MitID. Beskeden får du, når du logger ind i din net- og mobilbank – og ingen andre steder.