Fra NemID til MitID

Når du skal have MitID

Er du i tvivl om, hvad du skal gøre for at få MitID  og hvordan du bruger løsningen i det hele taget? Så find svar her.

  • Hvordan bruger jeg MitID?

Der er forskellige måder at bruge MitID på. Man kan bruge MitID app med et swipe eller få sine koder via MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser. Disse muligheder er gratis at få og bruge.

- MitID app: MitID er først og fremmest en app til smartphone eller tablet. Med MitID app kan man logge på netbank, læse digital post fra det offentlige eller handle på nettet.

- MitID kodeviser: MitID kodeviser er et alternativ til dem, der ikke har mulighed for at bruge MitID app. MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som du indtaster, når du skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser, som du måske kender.

- MitID kodeoplæser: MitID kodeoplæser er et alternativ til dem, der ser dårligt eller har et synshandicap. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises  eller den kan læse koden højt. Høretelefoner kan tilsluttes, så ingen andre kan høre med.

- MitID chip: Hvis du for eksempel i forbindelse med dit arbejde har behov for en ekstra sikkerhed eller for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at du har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

  • Hvilke krav er der til min smartphone, hvis jeg skal bruge MitID app?

MitID app'en kan fungere på hovedparten af alle smartphones. Det er versionen af styresystemet på din smartphone, der afgør, om MitID app'en kan fungere. MitID app'en fungerer på de styresystemer, som minimum 2 % af danskerne bruger. Det skyldes, at det er nødvendigt at sikre sammenhæng til for eksempel sikkerhedsopdateringer og anden funktionalitet.

Hvis du er i tvivl, om du kan bruge MitID på din smartphone, kan du finde en liste over kravene på MitID.dk

  • Kan app'en hentes på Huawei-telefoner?

Kun hvis app'en hentes fra Play Butik. Huawei AppGallery understøttes i øjeblikket ikke.

  • Hvad gør jeg, hvis jeg ikke har en smartphone, eller hvis jeg ikke ønsker at benytte app'en? 

Der er følgende alternativer til app'en:

- MitID kodeviser: MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som du indtaster, når du skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser.

- MitID kodeoplæser: MitID kodeoplæser er et alternativ til dem, der har et synshandicap. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises. Den kan også læse koden højt. Du kan tilslutte høretelefoner, så ingen andre kan høre med.

- MitID chip: Hvis du har adgang til særligt følsomme oplysninger eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes, efter at du har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

  • Hvordan får jeg MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser?

Når du skal have MitID, skal du igennem en række trin. Her kan du blandt andet vælge, om du ønsker at få en MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser, som du kan få tilsendt med posten. Når du har modtaget din MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser, skal den aktiveres, så den tilknyttes dig. Det får du mere at vide om, når du modtager kodeviseren eller kodeoplæseren. Både MitID kodeviser og MitID kodeoplæser er gratis. Du behøver ikke bevise, at du har et synshandicap for at få MitID kodeoplæser.

  • Hvor meget koster MitID chippen? 

MitID chippen har en brugerbetaling på 143,75 kr. og vil kunne bestilles på MitID.dk

  • Kan man være flere personer om den samme MitID app? 

Hvis I er flere personer i samme husstand, som fx benytter den samme tablet, kan I bruge den samme MitID app, men med hver jeres bruger-ID, da man kun må bruge sin egen MitID identitet. Hvis I bruger den samme app, kan I derfor ikke bruge ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk til at åbne MitID app'en med. Så skal I bruge jeres personlige MitID app PIN-kode i stedet.

  • Hvornår afsluttes overgangen fra NemID til MitID?

Efter planen vil de første brugere få MitID fra oktober 2021, og flytningen af over 5 mio. danskere fra NemID til MitID fortsætter ind i 2022. Flytningen afvikles med fokus på en god brugeroplevelse og vil derfor blive afviklet i et tempo, der tager hensyn til kapaciteten i forhold til registrering og support hos borgerservice og sparekassen. Overgangen til MitID vil være afsluttet senest 30. juni 2022.